Provincie+zet+Oss+te+kijk+met+komst+mestverwerker+Mace
Nieuws
© Olaf Smit

Provincie zet Oss te kijk met komst mestverwerker Mace

Provincie Noord-Brabant ligt op ramkoers met gemeente Oss over de vestiging van mestverwerker Mace op bedrijventerrein Elzenburg-De Geer.

De aanpassingen aan het bestemmingsplan, die de gemeente onlangs nam om de komst van Mace te dwarsbomen, zijn door de provincie ongedaan gemaakt. Dat is gebeurd middels een zogeheten reactieve aanwijzing. Door deze actie van de provincie vervalt het verbod op mestbewerking op dit bedrijventerrein.

• Lees ook: Brabant bewerkt ruim helft mestoverschot

De reactieve aanwijzing staat wat de provincie betreft los van de vergunningsaanvraag van OOC (Osse Overslag Centrale) BV voor een mestverwerkingsinstallatie op het bedrijventerrein. Ook zonder die aanvraag zou het provinciebestuur de provinciale belangen van het mestbeleid geborgd hebben met een reactieve aanwijzing, staat in het persbericht.

Vergunningsaanvraag

De beoordeling van de vergunningsaanvraag van OOC start wanneer de initiatiefnemer een aanvraag heeft ingediend die aan alle vereisten voldoet. Dat is nog niet het geval. Voor het provinciaal mestbeleid is er meer ruimte nodig voor mestbewerking op geschikte locaties.

Geschikte locaties zijn, in de ogen van de provincie, veehouderijbedrijven die hun eigen ter plaatse geproduceerde mest bewerken en bedrijventerreinen met de juiste milieucategorie voor grootschalige mestbewerking. Daarom heeft de provincie de gemeente Oss nu als het ware overruled.

Voorlopige voorziening

Het bedrijventerrein Elzenburg-De Geer is wat betreft de milieucategorie en de ontsluiting voor weg- en watertransport geschikt voor mestbewerking, stelt de provincie. Belanghebbenden kunnen beroep instellen tegen de reactieve aanwijzing en een verzoek indienen bij de Raad van State voor een voorlopige voorziening.

Mace (Mineralen afzetcoöperatie Elsendorp) probeert al jaren voet aan de grond te krijgen voor grootschalige mestverwerking in Brabant. Na mislukte pogingen in onder meer Landhorst, richt de coöperatie onder leiding van Frans Meulenmeesters sinds een paar jaar haar pijlen op Oss. Dit op voorspraak van gedeputeerde Anne-Marie Spierings.

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer