Bouw+mestfabriek+Greenferm+eind+dit+jaar+van+start
Nieuws
© Twan Wiermans

Bouw mestfabriek Greenferm eind dit jaar van start

De bouw van mestverwerkingsfabriek Greenferm in Apeldoorn gaat definitief door. De bouw gaat rond de jaarwisseling van start.

Het was lange tijd stil rond het project. Zeer recent zijn 75 procent van de aandelen van Greenferm overgegaan in de handen van mestdistributeur Berkhof BV uit Scherpenzeel. Door de overname is de financiering rond voor een definitieve bouw, die rond de jaarwisseling op een industrieterrein Ecofacterij bij Apeldoorn van start zal gaan.

Greenferm Apeldoorn had de vergunningen voor de bouw van de fabriek al wel voor elkaar en veehouders hadden ook al ingetekend voor ruim 300.000 kuub mest. De verhouding van de aangevoerde mest is 70 procent varkensmest en 30 procent runder- of rosekalvermest.

De mest wordt gescheiden in een dikke en dunne fractie, waarbij de dikke fractie wordt opgewaardeerd met de mineralen van de dunne fractie. Zo ontstaat een exportwaardig product. De dunne fractie wordt gezuiverd en mag het riool in. Boeren moeten rond de 11 euro per ton mest betalen. Het idee is dat deelnemers bij een plus in de opbrengst van de dikke fractie daar ook de helft in meedelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  30 %
Meer weer