Europese Unie

Samen met onze man in Brussel, Tsjerk Terpstra, was ik vorige week namens LTO Nederland bij het jaarlijkse congres van Copa-Cogeca. Het LTO van Europa zeg maar. Dit congres vond plaats in het mooie Linz aan de Donau in Oostenrijk.

Europese+Unie
© Maartje van Berkel

Voor uw beeld: zo'n congres bestaat uit een groot aantal toespraken en een aantal paneldiscussies met agrarische ondernemers, politici, ngo's en bestuurders.

Ook kwam onze Eurocommissaris Phil Hogan langs met de boodschap dat de boer een rechtvaardige prijs moet krijgen voor zijn product. Hogan begrijpt als Landbouwcommissaris goed wat er leeft in de Europese agrarische sector. In een Europa waar de verschillen tussen noord, oost, zuid en west nog steeds groot zijn.

Verder zijn er zorgen over wilde zwijnen en Afrikaanse varkenspest, de opkomst van de wolf die al twaalfduizend schapen per jaar doodt in Frankrijk, beren en het beheersen van al deze wilde dieren.

Onze Eurocommissaris Phil Hogan kwam langs met de boodschap dat de boer een rechtvaardige prijs moet krijgen voor zijn product

Léon Faassen, bestuurslid LTO

En dan natuurlijk dat ene onderwerp waar we allemaal mee te maken krijgen: de brexit. Iedereen was het met elkaar eens dat een harde brexit catastrofale gevolgen heeft voor ons allemaal. Dus voor alle duidelijkheid: niet alleen voor het Verenigd Koninkrijk, maar voor de hele Europese Unie en haar lidstaten.

Zeker voor een grensland als Nederland, met een grote export naar het Verenigd Koninkrijk én import vanuit het Verenigd Koninkrijk, heeft dit een grote impact.

Het positieve van deze bijeenkomst was dat ondanks onze verschillen wij als agrarische sector eensgezind zijn over onze Europese Unie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer