Noodweer
Column
© Maartje van Berkel

Noodweer

En toen was het alweer juni. De tijd vliegt. Als we niet opletten, is de zomer voorbij. Maar eigenlijk moet die zomer officieel nog beginnen en wel op 21 juni. We zitten nu dus nog volop in de lente, maar met echt zomerweer. Met alle voordelen, maar ook flink wat nadelen.

Zomerdagen in Nederland eindigen sinds jaar en dag geregeld met stevige regen- en onweersbuien. Dat kan goed zijn, want ook de gewassen hebben water nodig.

Maar de laatste jaren werden die stevige buien steeds vaker extreme buien. Extreme regen, hagel en storm die vaak plaatselijk zorgen voor veel hinder en grote schade.

Ook de afgelopen weken was het weer enkele keren raak. Modderstromen, straten die rivieren werden en percelen met grote schade aan bloesem, pril groeiend fruit en andere gewassen. De vaak lokale overlast valt steeds moeilijker te voorspellen.

Zomerdagen in Nederland eindigen sinds jaar en dag geregeld met stevige regen- en onweersbuien

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

Je ertegen wapenen is minstens net zo lastig. Meer geld wordt dan al snel geroepen.

Dat laatste is inderdaad nodig en is zeker welkom. Maar 100 procent zekerheid krijgen we nooit. Een maatwerkverzekering zonder assurantiebelasting zou uitkomst zijn om de pijn draaglijk te maken. Maar volgens mij is daarvoor nog een (te) lange weg te gaan.

Ik hoop voor alle Nederlandse boeren en tuinders dat de schade door de hevige neerslag, hagel en onweersbuien van de laatste weken beperkt is gebleven en dat er nog voldoende groeipotentieel is om later te kunnen oogsten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer