Selectief+verontwaardigd
Column
© Maartje van Berkel

Selectief verontwaardigd

Alsof de berichtgeving over de agrarische sector vanuit sommige Nederlandse media niet al zuur genoeg is, 'onthulde' dagblad Trouw vorige week dat Yvon Jaspers sinds 2015 het gezicht is van een grote veevoerfabrikant.

Dat kan volgens Trouw niet samengaan met haar serie Onze Boerderij, waarin ze langsgaat bij oud-Boer zoekt Vrouw-deelnemers en bij andere boeren om te ervaren hoe het voelt om in een turbulente tijd een boerenbedrijf te runnen. Een prachtige serie die goed zichtbaar maakt welke dromen en nachtmerries boeren hebben. Volgens Trouw is Jaspers nu niet meer onafhankelijk. Foei Yvon!

Andere media spongen hijgerig op het zogenaamde nieuws van Trouw. Want stel je voor dat de burger begrip krijgt voor de vaak pijnlijke en lastige positie van boeren en tuinders. Dat past niet bij het frame dat agrarische ondernemers vervuilers zijn die weinig op hebben met hun omgeving en daarom moeten worden beknot in hun ruimte om te ondernemen. Dat beeld moet snel worden weggepoetst, zullen de boerenhaters hebben gedacht.

Deze selectieve verontwaardiging en georganiseerde 'ophef' is een kwalijke zaak. Iedereen die zich heeft verdiept in hoe de opstand tegen de agrarische sector is georganiseerd, weet dat de grens tussen publiek en privaat vanuit die hoek al lang is verdwenen. Ik ga er dan ook van uit dat Trouw een vervolgartikel schrijft over de lijntjes tussen bepaalde politieke partijen in de Eerste en Tweede Kamer, televisieprogramma's, universiteiten en actiegroepen die ons liever gisteren dan vandaag uit Nederland zien vertrekken. En kijk dan ook naar de financiering vanuit een grote loterij.

Stel je voor dat de burger begrip krijgt voor de vaak pijnlijke en lastige positie van boeren en tuinders

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

Maar misschien past zo'n vervolgartikel niet bij hun eigen agenda…

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer