Grote prijsverschillen door Afrikaanse varkenspest

De Afrikaanse varkenspest uitbraak in de Belgische provincie Luxemburg veroorzaakt grote prijsverschillen op relatief korte afstand. Veehandel Vaex noteert voor Vlaamse biggen minder dan 15 euro.

Grote+prijsverschillen+door+Afrikaanse+varkenspest
© Johan Wissink

Varkensvlees is in België 15-30 cent per kilo geslacht gewicht minder waard dan in Nederland en Duitsland. Vaex noteert zelfs een Vlaamse varkensprijs van minder dan een euro per kilo geslacht gewicht.

Gezien het alsmaar uitbreidende aantal besmette wilde zwijnen, deze week kwam de teller op zeventig te staan, ligt het niet voor de hand dat de situatie snel weer normaliseert.

Duitsland zet de toon

Vion Food Group slacht in Nederland vooralsnog geen Belgische varkens. Maar er gaan wel Belgische vleesvarkens naar Duitse slachterijen, overigens niet van Vion. Ook zonder een daadwerkelijke uitbraak van Afrikaanse varkenspest op varkenshouderijen heeft de ziekte, die zich wereldwijd uitbreidt, grote economische gevolgen.

Deze week werd een nieuwe haard van besmetting ontdekt onder wilde zwijnen in Hongarije. Uiteraard maakt de handel gebruik van de emoties die de stemming op de varkensmarkt overheersen.

Dat er Belgische vleesvarkens in Duitsland worden geslacht is op zich helemaal niet vreemd. Meer en meer bepaalt de Duitse afzetmarkt niet alleen voor België, maar ook voor Nederland de prijsvorming van biggen en vleesvarkens. Al was er juist dit voorjaar een opmerkelijke wijziging in de prijsverhouding te zien, toen Nederlandse biggen meer kostten dan Duitse. Dat had te maken met de opleving van de vraag vanuit Spanje.

• Lees ook: Dreiging Afrikaanse varkenspest neemt toe

Geen Nederlandse biggen naar Spanje

Vergeleken met de Duitse afzetmarkt steekt de Spaanse sector de Duitse in omvang zo langzamerhand naar de kroon. Maar de vraag naar varkensvlees is nogal seizoensgebonden vanwege het toerisme in de zomermaanden. Op dit moment worden er vanuit Nederland helemaal geen biggen naar Spanje vervoerd, vanwege de Afrikaanse varkenspest in België.

Hoewel de situatie rondom de Afrikaanse varkenspest aanhoudend zeer zorgelijk en onzeker blijft, is de bodem in de markt waarschijnlijk wel bereikt. De noteringen van zowel biggen als varkensvlees hebben de neiging weer te stijgen. Maar de prijzen zijn dan ook in geen jaren zo laag geweest.

• Lees ook: Pestvirus met de juiste middelen aanpakken

Perspectief op structureel betere prijs

Op langere termijn is er voor de Nederlandse varkenshouderij juist perspectief op een structureel betere prijs, omdat de Duitse varkensstapel, met name de zeugenpopulatie, zeer waarschijnlijk in omvang gaat afnemen. Ook de Nederlandse varkensstapel zal vermoedelijk krimpen, door het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij.

Wie levert aan Duitse afnemers mag rekenen op een hogere prijs, is de stemming in de Nederlandse biggen-en varkenshandel. Al zorgt de trend tot verkorting van de transporttijden en meer regionaal slachten juist voor een tegenbeweging op de vleesvarkensmarkt.

Castratieverbod cruciaal

De invoering van het EU-castratie-en coupeerverbod vanaf 2019 veroorzaakt in Duitsland veel beroering. Deze week pleitten diverse partijen in de varkensketen van Nedersaksen voor behoud van de mogelijkheid om biggen te castreren, als plaatselijk wordt verdoofd. Volgens de Noord-Duitse ketenpartijen is dit in Denemarken een succes gebleken. Er worden spraymiddelen getest voor plaatselijke verdoving, zodat een injectie niet nodig is.

Mocht de Duitse regering besluiten de invoering van het castratieverbod in 2019 uit stellen, dan heeft dat grote gevolgen voor het herstel van de biggenprijs in West Europa, volgens de Deense branchevereniging Danske Svineproducenter.

• Bekijk de marktprijzen van slachtvarkens en zeugen

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer