Engelse+boeren+eisen+vrije+handel+na+Brexit
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Engelse boeren eisen vrije handel na Brexit

De Engelse landbouworganisatie NFU vraagt om 'vrije en wrijvingsloze handel' na de Brexit. De boeren en tuinders willen nu snel duidelijkheid over het toekomstige beleid.

De NFU reageert daarmee op een uiteenzetting van de regering over een mogelijk vertrek van de Britten uit de EU zonder dat nieuwe afspraken zijn gemaakt over de handelsverhoudingen. Deze ‘no-deal Brexit’ heeft grote gevolgen voor de Britse handel naar de EU.

De Britten moeten in dat geval zaken doen volgens de regels van wereldhandelsorganisatie WTO. Van lagere import- en exporttarieven kan dan geen sprake zijn.

Toezegging regering

De Britse regering heeft de boeren toegezegd de landbouwbetalingen, zoals in het GLB, na een 'no-deal brexit' in stand te houden tot en met 2022. Ook de programma's voor plattelandsontwikkeling gaan sowieso door voor de duur die is afgesproken voor 2020.

Ook is duidelijk geworden dat de biologische land- en tuinbouw in Groot-Brittannië een ander logo moet voeren dan het logo van biologische producten in de Europese Unie. Biologische bedrijven kunnen alleen exporteren naar lidstaten van de Europese Unie als ze zijn erkend door een Europese controle-instantie.

Goedkeuring kan negen maanden duren, maar de regering onderzoekt snellere alternatieve methodes.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer