Harde+Brexit+zal+Nederlandse+handel+zwaar+treffen
Nieuws
© Anton Dingemanse

Harde Brexit zal Nederlandse handel zwaar treffen

Nederland is een van de landen die het hardst zullen worden getroffen bij een harde brexit. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF)

Indien Groot-Brittannië kiest voor een harde brexit zonder handelsafspraken kiest, kan Nederland 0,7 procent van het nationaal inkomen verliezen. Alleen Ierland wordt met een verwachte daling van 4 procent harder getroffen. Ook de Britten zelf zullen een verlies van 4 procent moeten accepteren.

De cijfers komen uit een rapport een IMF-rapport over de gevolgen van de brexit op de Europese Unie. Vooral landen met een open economie die veel met de Britten handelen zullen de gevolgen van de brexit ondervinden. Op het lijstje staan ook België en Denemarken. Indien de brexit uitloopt op een ‘no deal’ dan kan de EU-economie een verlies lijden van ruim 200 miljard euro.

Stroef

De kans op een harde brexit neemt ondertussen toe. De EU en Groot-Brittannië moeten voor maart volgend jaar tot een deal komen, maar de vooruitzichten daarop zijn slecht. De onderhandelingen verlopen uitermate stroef.

De Britse premier Theresa May presenteerde vorige week haar blauwdruk voor een overeenkomst met de EU. Deze stuitte echter op groot verzet binnen haar eigen partij. Ook de EU-onderhandelaars zetten hun vraagtekens het voorstel.

Afgelopen week stemde het Britse parlement nog tegen een voorstel om Groot-Brittannië na het vertrek uit de Europese Unie bij een douane-unie te houden. Daarmee steunde het de regering van May die daar ook op tegen is. Volgens de premier leidt zo'n douane-unie ertoe dat er geen nieuwe en aparte verdragen meer kunnen worden gesloten met Brussel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer