Van+mosselproeverij+tot+%27Bakkie+bij+de+boer%27
Achtergrond
© Michiel Elands

Van mosselproeverij tot 'Bakkie bij de boer'

'Aaien, proeven, ruiken, die beleving willen wij volgende week zaterdag creëren', zegt melkveehouder Gertie Schouten-Sleutjes. Ze is tijdens de Dutch Agri Food Week een van de honderd deelnemers aan 'Bakkie bij de boer'.

Zaterdag 6 oktober is er in Yerseke volop aandacht voor de visserij. Bezoekers brengen onder meer een bezoek aan een Oesterij, mosselveiling en verwerkingsbedrijf van mosselen. Ook is er het jaarlijkse 'Boer op de Vloer', waarbij melkveehouders van FrieslandCampina in honderd Albert Heijn-supermarkten hun bedrijf presenteren.

Mede in het kader van het 'Weekend van de Wetenschap' houdt de Dairy Campus in Leeuwarden zaterdag open stal. Onderzoekers en studenten doen hier onder andere welzijnsonderzoek bij melkvee.

• Lees ook: 'Grootste agrifoodpodium biedt kansen voor boeren'

Bodem

Op donderdag 11 oktober is het symposium 'Symphony of Soils' in Oosterwolde. Toonaangevende bodemexperts geven hun visie op de bodem. Daarnaast zijn er workshops voor onder andere agrariërs, adviseurs en beleidsmakers.

Twee dagen later vindt 'Festival B' plaats in de Lawei in Drachten. De B staat naast bodem onder meer voor boeren, bijen en biodiversiteit. Een deel van het programma is speciaal ingericht voor kinderen. Zeker dertig educatieboeren hebben activiteiten rond het thema 'waar komt ons voedsel vandaan?'.

Bij Boer Pelleboer in Zwolle is op vrijdagmiddag 12 oktober een 'LekkerBoer Foodcamp'. Kinderen kunnen drie uur lang koken en eten op de boerderij.

'Bakkie bij de boer'

Op zaterdagmiddag 13 oktober tussen 14 en 16 uur is op honderd boerderijen 'Bakkie bij de boer'. In het Brabantse Berlicum is melkveehouderij Schouten-Sleutjes open voor publiek.

'We hebben een melktap, dus af en toe komen kinderen naar de stal om naar de koeien te roepen: bedankt voor de melk! Maar we willen deze middag ook graag het verhaal achter ons product vertellen.' Midden in de stal komt een statafel waar jong en oud vragen kan stellen aan de melkveehouders.

De tuinbouw haakt aan met het evenement 'Kunst in de Ka', op zondag 14 oktober in Klazienaveen.

• Voor meer info en aanmelden: dutchagrifoodweek.nl

Weer

 • Zondag
  3° / 1°
  10 %
 • Maandag
  6° / -3°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
Meer weer