Schouten+trapt+Dutch+Agri+Food+Week+af
Nieuws
© Dirk Hol

Schouten trapt Dutch Agri Food Week af

Met de opening van de grootste groentekraam op het Plein in Den Haag nam landbouwminister Carola Schouten vrijdag de aftrap voor de vierde editie van de Dutch Agri Food Week.

‘De hartenkreet in alle schakels van de agrifood keten is dat we de verbinding met de maatschappij terug willen’, zegt voorzitter Elies Lemkes-Straver die de minister vrijdag vergezelt. ‘Het is en blijft actueel: in haar landbouwvisie vestigt minister Carola Schouten de aandacht op waardering voor boeren en tuinders. Daarnaast willen we innovatie laten zien. We zijn tenslotte een erkend topspeler in de wereld op het gebied van landbouwinnovatie.’

• Lees ook: Groenten van de toekomst op grootste groentemarkt

Met meer dan honderd evenementen in het land staat tot en met 16 oktober de wereld van agri, tuinbouw en food centraal. Het thema is ‘wat eten we nu en in 2050?’. Op honderd plekken in het land doen op zaterdag 13 oktober boeren mee met ‘Bakkie bij een boer’. Bezoekers kunnen twee uur lang vragen stellen aan boeren en tuinders onder het genot van een kopje koffie.

Bij de officiële opening van de Dutch Agri Food Week zei minister Schouten dat het belangrijk is om aan jong en oud te laten zien wat het verhaal achter ons voedsel is. 'Het is belangrijk om het verhaal achter ons voedsel te vertellen en de consument te betrekken bij de productie van ons voedsel, dat helpt bij het maken van de juiste keuzes tijdens het doen van de boodschappen.'

De bewindsvrouw riep consumenten op om de komende week aan te grijpen om eens langs te gaan bij een boer. 'Praat niet alleen over de boer, maar ook met de boer. En als u daar zin in heeft, bedank dan ook die boer voor alles wat hij voor ons doet.'

© Dirk Hol

Begrip Kweken

De Dutch Agri Food Week telde afgelopen jaar vijftigduizend bezoekers. Lemkes-Straver wil het evenement de komende jaren verder laten groeien. Ze doet daarbij actief een beroep op agrariërs. ‘Met letterlijk bij elkaar over de vloer komen, kweek je begrip tussen boeren en burgers.’

Innovatie en verduurzaming van de voedselketen zijn speerpunten voor de voorzitter van Dutch Agri Food Week. Sinds Lemkes-Straver afscheid genomen heeft als ZLTO-directeur bekleedt ze het lectoraat Duurzaam Produceren bij HAS Den Bosch. ‘Ik wil openstaan voor de innovaties die ons vooruit gaan helpen in de transitie van onze voedselketen. Volgend jaar zal ik dat in mijn lectorale rede verder toelichten. Ik merk in ieder geval aan de Has-studenten dat ze duurzame voedselproductie omarmen en vorm willen geven.’

Over de vloer

Zaterdag 6 oktober is tijdens de Dutch Agri Food Week het jaarlijkse ‘Boer op de Vloer’ van FrieslandCampina. In honderd AH-supermarkten vertellen melkveehouders een persoonlijk verhaal. Mede in het kader van het Weekend van de Wetenschap heeft de Dairy Campus in Leeuwarden vandaag van 10.00 tot 15.30 uur ‘open stal’.

Meer dan zestig educatieboeren van het platform Boerderijeducatie Nederland organiseren tijdens de DAFW activiteiten waaronder natuurlijk boerderijlessen. Maar ook het leren maken van een gezonde maaltijd en meekijken bij een imker behoren tot de mogelijkheden. Op de website van Boerderijeducatie Nederland staat een volledig overzicht van de deelnemende educatieboeren en hun activiteiten.

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  30 %
 • Vrijdag
  8° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer