Onderzoek wijst uit: intensieve landbouw spaart milieu en natuur

Intensieve landbouw zou het milieu per eenheid product minder kunnen kosten dan landbouw die ecologisch vriendelijk is. Dit is de voornaamste conclusie van een onderzoek van de Universiteit van Cambridge.

Onderzoek+wijst+uit%3A+intensieve+landbouw+spaart+milieu+en+natuur
© Han Reindsen

Deze wijze van werken, kan helpen om natuurlijke leefgebieden te sparen. Hoogrenderende landbouw zou de 'minst slechte' optie zijn om aan de groeiende vraag naar voedsel in de wereld te voldoen. Efficiënt gebruik van land kan voorkomen dat natuur wordt omgezet in landbouwgrond.

Landbouw die milieuvriendelijker lijkt te zijn maar meer land gebruikt, kan per eenheid voedsel juist grotere milieukosten hebben dan landbouw met een 'hoge opbrengst' die minder grond gebruikt, zo blijkt uit de studie. Door zoveel mogelijk voedsel per hectare te produceren, is natuur te sparen.

Vaak wordt gedacht dat intensieve landbouwtechnieken relatief veel vervuiling, waterschaarste en bodemerosie veroorzaken. De studie die in het tijdschrift Nature Sustainability is gepubliceerd, laat zien dat dit niet noodzakelijk het geval is.

Waarschuwing

Het team achter de studie, geleid door wetenschappers van de Universiteit van Cambridge, komt ook met een waarschuwing: als hogere opbrengsten eenvoudigweg worden gebruikt om de winst te verhogen of de prijzen te verlagen, zal het de uitstervingscrisis alleen maar versnellen.

'Landbouw is de belangrijkste oorzaak van biodiversiteitsverlies op de planeet', zegt hoogleraar en hoofdauteur Andrew Balmford. 'Habitats worden nog steeds gezuiverd om plaats te maken voor landbouwgrond, waardoor er steeds minder ruimte is voor dieren in het wild.'

Zeventien organisaties

De Cambridge-wetenschappers voerden de studie uit met een onderzoeksteam van zeventien organisaties in het Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld, waaronder collega's uit Polen, Brazilië, Australië, Mexico en Colombia.

Balmford en zijn collega's analyseerden honderden onderzoeken uit vier sectoren: melk- en tarweproductie in Europa, Zuid-Amerikaans vlees en Aziatische paddy-rijst. Veel hoge-opbrengstsystemen zijn volgens de onderzoekers dus minder belastend voor het milieu en gebruiken minder land.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer