Borrelen+in+Brussel
Column
© Ida Hylkema (Afgekocht)

Borrelen in Brussel

Periodiek is er een landbouwborrel in Brussel om met Nederlandse Europarlementariërs, beleidsmakers en stakeholders van gedachten te wisselen over een bepaald onderwerp. Afgelopen week was ik hierbij aanwezig. Deze keer stond de landbouw in Noord-Nederland centraal.

Net als bij voetbal is de derde helft vaak het leukst en het belangrijkst: individuele gesprekken met Europarlementariërs over wat hen bezighoudt en wat ze voor ons kunnen betekenen. Zo is voor LTO regelgeving dikwijls niet passend in een transitieperiode, zoals die er nu ook weer lijkt aan te komen. Dergelijke signalen kun je daar kwijt aan Europese en regionale bestuurders en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven.

Het signaal van LTO is constant. We hebben ons generaties lang aangepast aan veranderende mogelijkheden en omstandigheden en dat willen we blijven doen. Boeren die moeten veranderen en investeren in de toekomst, zullen een gezonde economische positie moeten hebben. We leven niet op een eiland. We concurreren mondiaal en de wereld beconcurreert ons. Zorg dus voor een gelijk speelveld.

Politiek en regelgeving lopen vaak een halve generatie achter bij de snel ontwikkelende agrarische bedrijven. Voorlopers effenen het pad voor het peloton, maar moeten daar wel de ruimte voor krijgen. De tijd van generieke regels is voorbij. Boeren en tuinders verdienen de ruimte binnen de doelen die ze moeten halen.

Politiek en regelgeving lopen vaak een halve generatie achter bij de snel ontwikkelende agrarische bedrijven

Jakob Bartelds, bestuurslid LTO Nederland

We leggen deze boodschap op zoveel mogelijk plaatsen neer. Net als bij druppels water op een steen ontstaat er vanzelf een gat; ruimte voor ondernemers. De landbouwborrel was weer zo'n moment om hier aandacht voor te vragen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  30 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer