Waar+is+onze+minister%3F
Column
© Ida Hylkema (Afgekocht)

Waar is onze minister?

Bij een crisis als de droogte van deze zomer verwacht je van minister Carola Schouten (LNV) meer dan 100 procent steun. We hebben haar niet gezien in het veld, de kas of de stal.

Leden verwachten betrokkenheid en iemand die hun een hart onder de riem steekt. Ik weet dat er tussen LTO en het ministerie veelvuldig contact is geweest, maar de persoonlijke touch ontbrak.

De weersomstandigheden waren vooral fataal voor de planten buiten, maar ook teelten en dieren binnen hadden er veel last van. Het woord 'bedrijfsrisico' wordt gemakkelijk in de mond genomen. Maar realiseert de gemiddelde Nederlander zich dat als je 25 tot 50 procent van je oogst mist, dit vaak je hele inkomen of zelfs meer is? Compensatie door hogere prijzen geldt voor een beperkt aantal producten, dus niet voor iedereen.

De ZLTO is de actie #hetezomeroogst begonnen. Supermarkten worden opgeroepen producten die door het weer niet voldoen aan hun standaardeisen, gewoon af te nemen en te verkopen. Deze actie is een succes en wordt ook in de rest van het land onder de aandacht gebracht.

Leden verwachten betrokkenheid en iemand die hun een hart onder de riem steekt

Jakob Bartelds, bestuurslid LTO Nederland

LTO heeft veel praktische voorstellen gedaan om problemen door de droogte op te lossen. Vooral rond knellende regelgeving. Ook hier had ik van het ministerie meer ondernemerschap en sneller oplossingen verwacht.

Door dit niet kordaat optreden dwing je ondernemers hun eigen keuzes te maken zonder regie. Zij vechten om, met veelal hogere kosten, de schade te beperken en het volgende jaar te bereiken. Overheid, steun ons daarin met woord, daad en mogelijk euro's.

Minister, zet in de verlenging uw eigen autoriteit in om de boer en tuinder te helpen. Dank!

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer