De+prijs+van+onze+Europese+waarden
Column
© Nieuwe Oogst

De prijs van onze Europese waarden

De Europese leiders kwamen eind juni bijeen voor een top die werd beheerst door migratie. Na een nachtje doorhalen kwamen ze tot een tekst waarmee de Europese Unie in ieder geval niet meteen vastliep. Grootste slachtoffer van de bijeenkomst: het EU-budget 2021-2027.

Begin mei deed Günther Oettinger, Eurocommissaris voor begrotingszaken, een voorstel voor dat budget. Dit beslaat alle posten, van landbouw, regionale fondsen, onderzoek tot geld voor grenscontroles. Om dit erdoor te krijgen, moeten alle EU-lidstaten instemmen en het Europees Parlement. Een ingewikkelde puzzel. Dan heb ik het nog niet eens over onze eigen regering, die wil korten op afdrachten aan Brussel en daarmee ook op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Ten eerste overlappen de onderhandelingen met de Europese verkiezingen van eind mei 2019. Sommige Europese leiders, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel, hebben aangegeven dat het goed zou zijn om een budgetdeal vóór die verkiezingen af te tikken. Dat is ook wat LTO Nederland graag wil. Maar het migratiedebat zuigt nu alle energie op. Een emotioneel debat over Europese waarden en wat die ons waard zijn.

Bijvoorbeeld: als lidstaten als Polen en Hongarije democratische principes ondergraven en ook geen vluchtelingen willen opvangen, hebben ze dan nog wel recht op zoveel geld uit Brussel? Dit wordt het debat voor de komende jaren. Principes in ruil voor geld. Waarbij dus geldt: niets is besloten, totdat alles is besloten.

Als het onverhoopt tot een 'no deal' Brexit komt, hebben we in 2020 al een extra korting op het GLB te pakken

Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist bij LTO-team Internationaal

Eind juni kwamen de Europese leiders niet verder dan een vage belofte 'zo snel mogelijk' naar het EU-budget te kijken. Met onderwerpen als Brexit en handelsoorlogen al op de agenda is de kans groot dat het budgetbesluit over de Europese verkiezingen heen wordt getild. Even een opmerking tussendoor: als het onverhoopt tot een 'no deal' Brexit komt, hebben we in 2020 al een extra korting op het GLB te pakken.

Eind juni 2019 hebben we dan een ander Europees Parlement met mogelijk een groter populistisch blok. Op dit moment heeft het Europees Parlement 751 leden, van wie 151 zichzelf betitelen als Eurosceptisch, verdeeld over twee fracties. De Italiaanse leider van Lega Nord, Matteo Salvini, wil één groot Eurosceptisch blok vormen. Dan wordt de Europese besluitvorming nog lastiger. Wat we eind juni zagen, is een voorbode voor de komende jaren. Maak je borst maar nat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  34° / 21°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 22°
  80 %
Meer weer