HZPC maakt minder winst met groter verkoopvolume

Aardappelveredelaar HZPC heeft in boekjaar 2017-2018 een geconsolideerde netto-omzet van 300 miljoen euro gerealiseerd. Dat betekent een lichte daling ten opzichte van het voorgaande jaar.

HZPC+maakt+minder+winst+met+groter+verkoopvolume
© Persbureau Noordoost

HZPC maakte dat donderdag bekend tijdens de aandeelhoudersvergadering in Joure. Het bedrijf wist wederom te groeien in het totale volume verkochte pootaardappelen (ook in licentie): van 797.000 ton vorig jaar naar 816.000 ton dit jaar.

De brutomarge bedraagt 55 miljoen euro (vorig jaar 59 miljoen euro) en het nettoresultaat daalde van 8,5 miljoen euro naar 4,7 miljoen euro. Het dividend op HZPC-certificaten is bepaald op 4 euro.

Gerard Backx, CEO van HZPC: 'We hadden over het boekjaar 2017/2018 een lagere marge voorzien dan het voorgaande recordjaar. 2017/18 was voor HZPC een goed jaar, al werd het voorgaande jaar niet geëvenaard.'

Consumptieaardappelen

Vooral door de lagere prijzen van consumptieaardappelen in Europa bleef de vraag naar pootaardappelen hier beduidend achter bij het voorgaande topjaar. 'We zijn er niettemin in geslaagd om ons marktaandeel op dit voor ons bedrijf belangrijke continent te behouden', zegt Backx.

Wereldwijd was er sprake van zeer verschillende omstandigheden en ontwikkelingen. Zo kende Amerika bijvoorbeeld goede prijzen het afgelopen jaar. Daarentegen lagen de prijzen in met name India op een zeer laag niveau.

Groter volume

'Desondanks is het HZPC gelukt om wereldwijd een iets groter volume pootaardappelen af te zetten dan het voorgaande jaar', zegt Backx. 'De afzet in Rusland is het afgelopen jaar zelfs verdubbeld. HZPC koerst op de lange termijn en investeert onverminderd in rasveredeling, markten en productontwikkeling.'

Voor het boekjaar 2018/2019 is HZPC voorzichtig. 'De droogte van de zomer in 2018 in Europa resulteert in een sterk verminderde oogst, met een lagere verwachte winst tot gevolg.'

Dividendrendement

Op 4 oktober hebben de aandeelhouder (de Vereniging HZPC) en de raad van commissarissen van HZPC Holding de jaarrekening besproken en vastgesteld en een bedrag van 3,1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor dividenduitkering.

Dit resulteert in een dividend van 4 euro per certificaat van aandeel, wat staat voor een dividendrendement van 2 procent bij een certificaatkoers van 200 euro (mei 2018). De eerstvolgende beursdag waarop de koers opnieuw wordt vastgesteld, is op 2 november 2018.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer