Snackketen start met nieuw ras voor verse frites

De friettenten van Pieperz in Veghel en Eerde (Brabant) gebruiken vanaf dit jaar het nieuwe appelras Tiger voor de productie van verse frites.

Snackketen+start+met+nieuw+ras+voor+verse+frites
© Pieperz

De eerste aardappelen, bestemd voor de verwerking bij Pieperz, zijn deze week gerooid in de Noordoostpolder. Pieperz is een snackketen met twee vestigingen in het zuiden van het land. De keten wil zich profileren met de best smakende frites en scoorde in voorbije jaren een tweede en een derde plaats in de fritestesten van het AD.

Tot dusver gebruikte Pieperz vooral het ras Challenger voor de productie van verse frites. In overleg met aardappelbedrijf HZPC is gezocht naar een beter fritesras met als doel om de beste friettent van Nederland te worden.

Flevolandse kleigrond

‘Uiteindelijk zijn we samen uitgekomen bij het nieuwe ras Tiger’, vertelt Andrik Waalkens, salesmanager processing bij HZPC. ‘Van dit ras zijn speciaal voor Pieperz dit jaar op Flevolandse kleigrond de eerste hectares voor de consumptieteelt gepoot. De oogst is uitstekend, zowel voor wat betreft de opbrengst als de maatsortering.’

De aardappelen van het ras Tiger hebben een kenmerkende schil met tijgerprint. Pieperz bakt de aardappelen met schil en al. Waalkens vertelt dat frites van Tiger krokant is van buiten en romig aan de binnenkant. ‘Dit ras komt het beste uit de smaaktesten bij zowel de consumenten als de medewerkers van Pieperz.’

De bakeigenschappen van Tiger zijn uitstekend en volgens Waalkens komt dat onder meer doordat de drogestofverdeling in de knollen heel regelmatig is. ‘Bij veel rassen is het drogestofgehalte in de kern van de knol lager. Bij Tiger is dat niet het geval. De aardappelen van dit ras zijn naast verse frites ook uitstekend geschikt voor verwerking tot diepvriesfrites.’

Niet exclusief

De ervaringen bij Pieperz zijn voor HZPC een aanwijzing dat Tiger mee kan in het hoogste fritessegment. Waalkens vertelt dat het ras waarschijnlijk komend jaar op de Nederlandse rassenlijst wordt opgenomen. Hij voegt eraan toe dat Tiger zeker niet exclusief geteeld wordt voor Pieperz.

‘Hoewel Pieperz snel wil opschalen, blijft de omzet in volume te klein om een aardappelras in de benen te houden. Bovendien werken wij niet met exclusieve rassen voor specifieke afzetsegmenten. Het is overigens wel heel mooi dat we via deze snackketen een uitstekende feedback krijgen over dit nieuwe ras’, aldus Waalkens.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer