HZPC+zet+prijs+pootgoed+definitief+op+31%2C65+euro
Nieuws
© Persbureau Noordoost

HZPC zet prijs pootgoed definitief op 31,65 euro

Pootaardappelhandelaar HZPC Holland in Joure heeft de definitieve uitbetalingsprijs voor zijn Nederlandse pootaardappelpool over oogst 2017 vastgesteld op 31,65 euro per 100 kilo.

De definitieve prijs van het handelshuis is vergelijkbaar met de gemiddelde prijs van de afgelopen zeven jaar. Volgens het bedrijf voldoet de prijs, gezien de omstandigheden, aan de verwachting. Lilian Escalon, directeur Europa: 'De matige consumptieaardappelmarkt in Europa en in een aantal landen daarbuiten zorgde voor een geringere vraag naar gecertificeerde pootaardappelen uit oogst 2017. Daardoor was onze afzetmarkt wat kleiner dan in de laatste jaren.'

Hoger dan prognoseprijs

'HZPC heeft vanaf de start van het seizoen ingezet op een goede prijspolitiek om daarmee de verkoopprijzen het gehele seizoen op niveau te houden. Daarin zijn we geslaagd. Wij zijn blij te kunnen melden dat dit heeft geresulteerd in een nog iets hogere prijs voor de telers van HZPC dan van te voren verwacht', zegt hij. De prognoseprijs was 30,75 euro per 100 kilo.

De totale gemiddelde gewichtsopbrengst per hectare van de Nederlandse HZPC-pootgoedteler lag het afgelopen seizoen een anderhalve ton hoger dan het jaar ervoor en ongeveer op het meerjarig gemiddelde. Binnen de potermaten lag de gewichtsopbrengst echter één ton lager dan het voorgaande jaar, wat ongeveer 9 procent lager is dan het meerjarig gemiddelde. 'De weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen zijn bepalend geweest voor de momenten van knolvorming in de teelt. Daardoor is een hoog percentage bovenmaten geoogst', meldt HZPC.

Betaling bovenmaten

De bovenmaten zijn deels als pootaardappelen afgezet. Het aardappelhandelshuis betaalt, afhankelijk van het ras, voor deze bovenmaten 5 tot 8 euro per 100 kilo. Dat zijn beduidend lagere bedragen dan vorig jaar. De combinatie van de prijs voor de potermaten, een iets lagere opbrengst in de potermaten en een lagere prijs voor de bovenmaten, maakt dat de gemiddelde hectareopbrengst van de Nederlandse HZPC-pootaardappelteler voor oogst 2017 meer dan 10 procent lager uitkomt dan voor oogst 2016.

De HZPC-uitbetalingsprijs van 31,65 euro per 100 kilo is gemiddeld over alle rassen in de potermaat klasse S tot en met A in poolverband geteeld; exclusief btw; en voor afdracht van de kwekerslicentie door de pootgoedteler. Naast de uitbetalingsprijs, ontvangen de telers vergoedingen voor het opslaan en voor het opzakken van de aardappelen. Deze zijn hier buiten beschouwing gelaten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer