Zuid-Hollandse voedselketen moet op de schop

Provincie Zuid-Holland heeft de ambitie om de voedselketen op de schop te nemen en in de provincie veel meer korte voedselketens te realiseren. De provincie probeert nieuwe voedselketens op te bouwen met proeftuinen.

Zuid%2DHollandse+voedselketen+moet+op+de+schop
© Wim van Vossen

De afgelopen twee jaar zijn ongeveer dertig nieuwe innovatieve proeftuinen gestart door landbouwpioniers. Tijdens de Oogstdag op 18 oktober in Den Haag pakt de provincie de dilemma’s aan waarmee de landbouwpioniers van het eerst uur worstelen. De Oogstdag wordt georganiseerd in het kader van de Dutch Agrifood week en is gericht op boeren, voedselproducenten en beleidsmakers.

Vragen en dilemma’s die onder meer centraal staan zijn: nieuwe financierings- en businessmodellen, hoe krijg ik mijn producten in het schap, eigentijds grondeigendom, de bodem als verdienmodel, business met reststromen en de opzet van een regionale voedselketen.

Ambitie

Uiteindelijk heeft de provincie de ambitie om het bestaande voedselsysteem om te buigen en waar nodig afbreken. Op deze manier wordt toegewerkt naar lokale ketens met duurzaam, gezond en betaalbaar eten voor de burgers van Zuid-Holland.

Sterkere lokale voedselketens verstevigen de toekomst van de sector, het milieu en de natuur. De proeftuinen maken de keten korter, sluiten de kringlopen en versterken de biodiversiteit, stelt provincie Zuid-Holland. De tijdelijke provinciehoeve staat op Zuid-Hollandplein 1 in Den Haag. Meer informatie over het programma staat op www.zuid-holland.nl/oogstweek

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer