‘Burger hypocriet over duurzaamheid’

De gemiddelde burger van Nederland is hypocriet als het om duurzaamheid gaat. Met deze stelling waren veruit de meeste mensen het vrijdag eens tijdens het symposium ‘Boerenkracht is een kunst’ tijdens het oogstfeest Stöppelhaene in Raalte.

%E2%80%98Burger+hypocriet+over+duurzaamheid%E2%80%99
© Twan Wiermans

Volgens Karin van der Toorn van Salland Boert en Eet bewust is de burger vaak een ander dan de consument, die in de supermarkt vaak toch voor het goedkoopste product kiest. ‘De burger stelt op het gebied van dierenwelzijn en natuur vaak andere eisen dan de consument in de winkel’.

Volgens Jaco Appelman van de Voedselcoöperatie is het belangrijk om voedsel uit de regio te eten. ‘Dan is de carbon footprint sowieso al een stuk kleiner.’

Wurggreep

Anderen in de zaal vinden dat het niet zozeer aan de consument ligt, maar meer aan de retail. ‘Die houden de producent in een wurggreep. Ze spelen de consument en de producent tegen elkaar uit.’

Volgens het Tweede Kamerlid Maurits von Martels (CDA), aanwezig tijdens het symposium, gaat dit kabinet de positie van de primaire producent vergroten ten opzichte van de retail.

Roer om

Een van de sprekers tijdens het symposium was visser Louwe de Boer uit Urk, van de Ekofish Group. Met zijn bedrijf heeft hij van duurzaamheid een kans gemaakt door afspraken te maken met onder meer het Wereld Natuur Fonds. Samenwerken is volgens hem het allerbelangrijkste. ‘Bij ons moest het roer letterlijk om. We zaten letterlijk op een dood spoor omdat vrijwel al ons geld naar de brandstofleverancier ging.’ Hij investeerde in nieuwe schepen die veel minder brandstof nodig hebben.

Het heeft volgens hem geen zin om je te verzetten tegen maatschappelijke trends en eisen op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast kan je in de sector beter de krachten bundelen. 'Je moet eerst delen om te kunnen vermenigvuldigen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer