Ondernemers+positief+over+zachte+Brexitkoers+May
Nieuws
© Europese Commissie

Ondernemers positief over zachte Brexitkoers May

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn voorzichtig positief over de Brexitstrategie van Theresa May. De Britten willen onder meer een vrijhandelszone met de Europese Unie (EU). De Amerikaanse president Donald Trump ziet niets in een handelsdeal met de Britten.

De Britse premier publiceerde donderdag haar langverwachte 'white paper' met daarin haar inzet voor de Brexitonderhandelingen. May wil op sommige punten nauwe banden onderhouden met de EU, onder meer door mee te blijven doen met diverse EU-agentschappen, zoals die voor geneesmiddelen en chemische stoffen.

• Lees ook: Boer moet zich voorbereiden op zwartste Brexit-scenario

Mays voorstel voorziet ook in een vrijhandelszone voor goederen, maar aan het huidige vrije verkeer van personen moet een einde komen. De regering wil wel zorgen dat het immigratiebeleid goed aansluit op de behoeften van het bedrijfsleven, zo zullen tijdelijke arbeidskrachten uit de EU wel in Groot-Brittannië aan de slag mogen. Ook zijn de Britten bereid visumvrij reizen voor onder meer toeristen mogelijk te maken.

Nodeloos Complex

MKB-Nederland en VNO-NCW zien in de Brexitblauwdruk dat de Britse premier de zorgen die bij bedrijven leven serieus neemt. Wel vragen ze zich af of alles wat de Britten willen ook kan. Zo vrezen ze voor onderdelen die de boel nodeloos complex kunnen maken, zoals bijvoorbeeld verschillende douanetarieven voor het Verenigd Koninkrijk en de EU. Ook zien de plannen er volgens de organisaties op het eerste oog slecht uit voor de Nederlandse visserij- en agrarische sector.

De organisaties gaan de exacte gevolgen voor bedrijven en sectoren nu bestuderen. Het advies aan ondernemers blijft evenwel ongewijzigd, waarbij ze er verstandig aan doen om op het ergste voorbereid te zijn.

VNO-NCW en MKB Nederland wijzen er op dat er pas zicht op een overgangsperiode is als er daadwerkelijk een akkoord wordt gesloten. Dan blijft alles tot 2021 mogelijk hetzelfde. Maar voor een eventueel akkoord moeten nog bergen werk worden verzet, zo waarschuwen ze.

Opstappen

In eigen land moet premier May nog veel tegenstand tegen haar voorstel overwinnen. Het kostte haar al twee ministers. Brexitminister David Davis en Boris Johnson (Buitenlandse Zaken) stapte uit protest op. Davis opvolger Dominic Raab zei na publicatie van Mays White Paper dat de EU nu aan zet is.

Voorstanders van een zogenoemde harde Brexit, die de banden met de EU vergaand willen doorsnijden, reageren kritisch. De conservatieve parlementariër Jacob Rees-Mogg, een van de belangrijkste aanvoerders van dat kamp, kondigde aan de plannen niet te steunen.

Als de regering haar zin krijgt, moet Groot-Brittannië zich volgens Rees-Mogg blijven houden aan Europese wetgeving, zonder betrokken te zijn bij het opstellen van die regels. 'Het is niet iets waar ik voor zou stemmen. Het is niet waar het Britse volk voor heeft gestemd', aldus de partijgenoot van May.

Handelsverdrag

De Amerikaanse president Donald Trump, deze dagen op werkbezoek in Londen, bezorgde de Brexiteers ook een tegenvaller. Als de Britse regering haar plannen voor de Brexit doorvoert, hoeft ze niet te rekenen op een handelsverdrag met de Verenigde Staten, waarschuwde Trump in een interview met de Britse krant The Sun.

De Britse premier Theresa May maakt zich hard voor een vrijhandelsverdrag met de VS om te compenseren voor een terugloop in de handel met de EU. Volgens Trump komen de Brexitplannen er echter op neer dat zijn land in feite met de EU zou moeten onderhandelen, iets wat hij onwaarschijnlijk acht. 'Want we hebben al genoeg problemen met de Europese Unie', aldus de president. 'We pakken de Europese Unie aan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer