NVWA ontvangt dertig meldingen van mestfraude

De overheid heeft de afgelopen twaalf maanden dertig meldingen van vermoedelijke mestfraude ontvangen. LNV-minister Carola Schouten meldt dat aan de Tweede Kamer.

NVWA+ontvangt+dertig+meldingen+van+mestfraude
© Dirk Hol

Helma Lodders en Aukje de Vries (beiden VVD) hadden schriftelijke vragen gesteld over het melden van overtredingen van de Mestwet. Volgens mediaberichten zouden mensen die verdachte situaties willen melden bij de NVWA, hier niet terecht kunnen.

In haar antwoord benadrukt de minister dat ze het goed vindt dat mensen die in hun omgeving overtredingen van de Meststoffenwet zien, dit melden bij de brancheorganisatie en bij de NVWA. 'Dit draagt bij aan de benodigde cultuuromslag in de sector', aldus Schouten.

NVWA open voor signalen

Ze spreekt tegen dat men hiervoor niet terecht zou kunnen bij de NVWA. 'De NVWA staat open voor signalen of meldingen die betrekking hebben op overtredingen of fraude met
mest in brede zin.' Dat betekent overigens niet dat op elke melding een handhavingsactie door de NVWA volgt.

Soms schakelt de NVWA andere instanties in. Zo worden meldingen over stankoverlast bij het uitrijden vanuit een mestopslag van mest doorgezet naar de Omgevingsdiensten of de politie omdat het geurbeleid en het toezicht op de inrichting een gemeentelijke verantwoordelijkheid is.

Altijd terugkoppeling

'Na een melding vindt een risicobeoordeling plaats om na te gaan welke actie nodig is', legt de minister uit. 'Zolang een melding niet anoniem is gedaan, zet de NVWA zich ervoor in om de afhandeling altijd terug te koppelen aan degene die de melding heeft gedaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
Meer weer