Mestsector lanceert gedragscode KeurMest

Verschillende partijen uit de mestsector hebben vrijdag de gedragscode KeurMest in gebruik genomen. Met ondertekening geven veehouders, akkerbouwers, mestverwerkers, transporteurs en loonwerkers aan dat zij volgens de regels werken.

De officiële lancering van KeurMest vond plaats op de landbouwbeurs Agro Techniek Holland in Biddinghuizen. Het is de eerste stap richting een gecertificeerde keten, onderdeel van het actieplan 'Samen Werken in een Eerlijke Keten'.

In dat actieplan participeren LTO Nederland, Producenten Organisatie Varkenshouderij, Cumela Nederland, Transport en Logistiek Nederland en Rabobank. De varkenshouderij volgt een parallel en equivalent spoor en heeft de gedragscode van KeurMest ingebed in KKS Holland Varken.

'Voor betrokken partijen is de ondertekening van KeurMest vooralsnog vrijwillig, maar richting de toekomst blijft het niet vrijblijvend', zegt Claude van Dongen, portefeuillehouder Bodem- en Waterkwaliteit bij LTO Nederland. 'De samenleving rekent op gezonde voeding, geproduceerd op een duurzame manier waarbij rekening wordt gehouden met mens, dier en omgeving. Belangrijk onderdeel daarbij is het zorgvuldig omgaan met mest.'

Transparante keten

De sector streeft naar een transparante mestketen waar alle schakels hun verantwoordelijkheid nemen en werken aan een positief imago. 'De sector werkt hiermee aan een eerlijke mestketen', aldus Van Dongen.

Met ondertekening van de gedragscode verklaren ondernemers dat ze verantwoordelijkheid nemen voor acties die binnen hun directe invloedssfeer liggen en dat ze de mogelijkheid bieden om andere partijen aan te spreken die buiten hun directe invloedssfeer liggen.

Ondertekenaars van de gedragscode worden opgenomen in een register dat voor alle schakels in de mestketen openstaat en inzichtelijk is. Bedrijven hebben daarmee meer zekerheid en bouwen vertrouwen op met de bedrijven die de gedragscode hebben ondertekend.

Cultuuromslag

Van Dongen: 'Dit systeem is echt een eerste stap om het bewustzijn op gang te brengen. Op deze manier willen we de cultuuromslag helpen. Het gaat uiteindelijk niet om het ondertekenen van de gedragscode, maar het gaat erom hoe mensen met mest omgaan. Het moet normaal worden dat mensen elkaar erop aanspreken dat er volgens de regels moet worden gewerkt.'

Ondernemers kunnen de gedragscode ondertekenen op de website keurmest.nl. De ondertekening is gebruiksvriendelijk opgezet en kan worden gedaan via een koppeling met eHerkenning en eenmalige iDEAL-betaling.

KeurMest vloeit voort uit het plan van aanpak dat door brancheorganisaties werd opgesteld op verzoek van minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Reden voor het verzoek was de ophef die ontstond in november 2017 na publicaties in NRC over grootschalige mestfraude.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer