Mesttransporteur fout in door omkatten vet

Een mesttransporteur uit Sint Anthonis heeft afgelopen week van het Openbaar Ministerie (OM) een boete gekregen vanwege fraude met afvalstoffen.

Mesttransporteur+fout+in+door+omkatten+vet
© pixabay

De transporteur haalde vetten op bij een bedrijf dat afgewerkt frituurvet inzamelde. Vervolgens werd dit als glycerine verkocht voor een covergister. De transporteur wist dat vetresten niet waren toegestaan in covergisters, dit is verboden. Het restproduct mag dan niet als (kunst-) mest worden uitgereden.

Glycerine mag wel worden aangeboden. Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat deze transporteur jarenlang stelselmatig vrachtbrieven valselijk opmaakte. Ook maakte hij voor een deel van de vrachten valse facturen. Volgens het OM heeft de verdachte gewoon heel bewust en opzettelijk het vetresidu omgekat in glycerine.

Ernstige fouten

Het OM vindt dit een ernstig delict.: 'De transporteur heeft door zijn handelen het milieubelang geschaad. Immers, door het vergisten van niet toegelaten toevoegingen komen reststoffen in ons milieu terecht die daar niet horen en die schadelijk kunnen zijn. En er zijn verschillende ongelukken met biogasinstallaties gebeurd, zelfs met dodelijke afloop', zei de officier op de zitting.

Het OM eist een geldboete van 40.000 euro. Ook moet het bedrijf de 90.000 die hiermee is verdiend, terugbetalen aan de staat. Tegen de directeur eist het OM twee maanden celstraf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer