NVWA doet inval bij mestverwerker Fleringen

De Nederlandse Voedsel- en Warenauthoriteit (NVWA), Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), douane en politie vielen zaterdag binnen bij de mestverwerker Gebroeders Oude Lenferink in Fleringen.

NVWA+doet+inval+bij+mestverwerker+Fleringen
© pixabay

Daarbij werd niet alleen gelet op de rijtijden, ook was er aandacht voor de mestboekhouding en het frauderen met mestmonsters, meldt Tubantia. Onduidelijk is of deze onderzoeken ook verdenkingen hebben opgeleverd.

De NVWA en ILT hebben dit jaar de focus op mesttransporten. De eerste vijf maanden van dit jaar zijn 25 transportbedrijven gecontroleerd. Daarvan kregen er vijftien een boete. Bij twee bedrijven is het wagenpark geblokkeerd, omdat ze zonder bedrijfsvergunning reden. Bij de overige ondernemingen loopt het onderzoek nog.

Mestmonsters vervalsen

De NVWA heeft bij die inspecties vermoedelijke fraude met mestmonsters en valsheid in geschrifte met vervoersbewijzen voor dierlijke meststoffen geconstateerd. Ook trof de NVWA bij twee bedrijven ruimtes aan met apparatuur en materiaal om mestmonsters te vervalsen.

De bedrijven worden ervan verdacht op papier de indruk te wekken dat mest naar het buitenland is vervoerd, terwijl het in werkelijkheid naar Nederlandse bedrijven is gegaan.

De onderzoeken bij mestvervoerders zijn nog niet afgerond. De boetes voor de overtredingen kunnen variëren van honderden tot honderdduizenden euro's.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer