Allesomvattend+boek+over+gewas+van+de+toekomst
Achtergrond
© Aardappelwereld

Allesomvattend boek over gewas van de toekomst

Professor Anton Haverkort schreef een lijvig en prima leesbaar naslagwerk voor de echte aardappelliefhebber. Het handboek belicht de aardappel uitgebreid en volledig in al zijn facetten. Een recensie.

Bij zijn afscheid twee jaar geleden als vooraanstaand aardappelonderzoeker bij Wageningen University & Research beloofde Anton Haverkort te gaan werken aan een allesomvattend boek over aardappelen. Hij heeft woord gehouden. De professor, die nu werkzaam is bij een landbouwuniversiteit in Turkije, presenteerde het 1,6 kilo zware handboek met meer dan zeshonderd pagina's vorige maand tijdens de Aardappeldemodag in Westmaas.

De ondertitel van het boek is 'Gewas van de toekomst'. Haverkort schetst vooral een positief beeld van de aardappel als derde voedselgewas van de wereld. De voedingswaarde van de knol, die tienduizend jaar geleden al werd geteeld door indianenstammen in Peru en Bolivia, is substantieel groter dan die van bijvoorbeeld rijst en tarwe. Bovenal is de aardappel een robuust gewas dat goed omgaat met de gevolgen van de klimaatverandering.

Naast alle technische wetenswaardigheden besteedt Haverkort ook aandacht aan de positie van de aardappel in de samenleving. Een opsomming van aardappelmusea verspreid over de hele wereld en aardappelen op schilderijen en bijvoorbeeld postzegels geeft een beeld van de sociaaleconomische context van de aardappel.

Omslag Aardappelhandboek van Anton Haverkort.
Omslag Aardappelhandboek van Anton Haverkort. © Aardappelwereld

Oorspronkelijk was de aardappel als tropische plant alleen geschikt voor groei bij kortedagomstandigheden. Met de introductie vanaf de zestiende eeuw in meer gematigde klimaatzones heeft het gewas zich via vooral natuurlijke selectie geleidelijk aangepast aan een lange dagcyclus. Dit is opnieuw kenmerkend voor de flexibiliteit van de aardappel.

Bij de beschrijving van de anatomie van de aardappelplant, het uitgangsmateriaal en de teelt en verwerking gaat Haverkort behoorlijk de diepte in. Hij richt zich daarbij zeker niet alleen op de geavanceerde productiesystemen, maar gaat ook in op de veelal kleinschalige teeltmethoden voor de zelfvoorzienende landbouw.

Het boek van Haverkort over zijn favoriete gewas is zonder meer grondig opgeschreven. De auteur heeft de vele wetenschappelijke documenten, die voor een belangrijk deel de basis zijn van dit naslagwerk, weten te vertalen in goed leesbare teksten. Het boek voor de echte aardappelliefhebber is ook verkrijgbaar in het Engels.

• Het Aardappelhandboek is te bestellen bij uitgever Aardappelwereld BV. ISBN: 978-90-80203693, prijs: 98 euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  32° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer