PRRS+stelt+ondernemer+voor+lastige+keuze
Column
© Jeroen van Boekel

PRRS stelt ondernemer voor lastige keuze

Jeroen van Boekel (44) woont samen met zijn vrouw Sheila (43) en twee dochters Kiersten en Khloe in Carman, Manitoba. Hij runt een bedrijf met 4.900 zeugen en 5.800 vleesvarkens en heeft 77 hectare grond.

Hier in Manitoba zijn redelijk veel bedrijven vrij van de varkensziekten mycoplasma en PRRS (Porcine reproductive and respiratory syndrome). Wij waren dat de laatste zeventien jaar ook. Ik heb altijd gedacht daarmee waarschijnlijk nooit te maken te krijgen.

We hebben een eigen subfokbedrijf waar nooit dieren worden aangevoerd. Daarnaast ligt het dichtstbijzijnde varkensbedrijf meer dan 10 kilometer verderop, aan een doodlopende weg. We hadden al een paar weken wat meer diarree, maar we hadden dat onder controle. Op een donderdag belde mijn bedrijfsleider. Hij zei dat de biggen zwak waren en de nageboortes donker van kleur.

Dat klonk niet goed en ik belde meteen de dierenarts. Die zei dat het waarschijnlijk een teken van stress was, veroorzaakt door bijvoorbeeld voer of hitte. We besloten wat nageboorte in te sturen naar het laboratorium. We stuurden ook maar meteen wat biggen mee, om te laten onderzoeken wat voor diarree ze hadden. Ook nam ik een watermonster om te kijken of er eventueel E. coli in zat.

Iedereen had PRRS, inclusief ons eigen vermeerderingsbedrijf

Jeroen van Boekel, veehouder in Manitoba, Canada

Op maandagmorgen kwam de dierenarts nog in de stal en stuurde me een bericht dat het waarschijnlijk clostridium type C was, maar het laboratorium zou het bevestigen. Drie uur later kwam het bericht van het laboratorium. We hadden PRRS.

Er was op 4 juni nog bloed getapt en de monsters waren toen negatief op PRRS. We hebben alle klanten ingelicht en hen geadviseerd bloed te tappen. We kregen berichten terug dat iedereen inclusief ons eigen vermeerderingsbedrijf PRRS had. Het gaat om 15.000 zeugen in totaal.

Langzamerhand zien we op ons vermeerderingsbedrijf ook klinische verschijnselen met veel doodgeboren biggen en uitval. Het rare is dat we er niet achter kunnen komen hoe we het virus hebben gekregen. Ook komt de typering niet overeen met eerder gevonden virussen in het laboratorium.

Geen leuke situatie. De meeste van onze klanten gaan een PRRS-eradicatie uitvoeren als ze speenbiggen produceren. Bij ons is een eradicatie niet makkelijk, zonder alle gespeende biggen en vleesvarkens af te voeren. We staan nu voor de keuze om een eradicatie uit te voeren, of een gesloten bedrijf te worden, vleesvarkens te produceren voor de slachterij en een PRRS-positief bedrijf te hebben.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer