VVB+Veluwe%2DIJsselstreek+wil+eigen+stamboek
Nieuws
© Twan Wiermans

VVB Veluwe-IJsselstreek wil eigen stamboek

VVB Veluwe-IJsselstreek wil naast het uitvoeren van de melkcontrole een eigen stamboek opzetten. Dit is nodig om de eigen melkcontrole te accorderen, stelt directeur Egbert Henniphof van de VVB.

Vanaf 1 november 2018 kunnen melkcontrole-uitslagen enkel nog een fiat krijgen van een stamboek. Voor VVB Veluwe-IJsselstreek, dat met een eigen laboratorium voor ongeveer duizend bedrijven de melkcontrole verzorgt, een probleem.

'Onze eerste keuze was om die erkenning via CRV te laten verzorgen. CRV wilde dit echter niet. Dat bedrijf wil geen ander melkcontroleprogramma dan het eigen programma verifiëren', stelt Egbert Henniphof, directeur van VVB Veluwe-IJsselstreek.

Nu dit is afgeketst, wil de VVB een eigen stamboek opzetten. Onlangs is de eerste aanvraag hiervoor naar het ministerie van LNV gegaan, ondertussen wordt gewerkt aan een fiattering door de leden.

Woensdag zijn de plannen aan die leden voorgelegd, waarbij de regelementen en het fokdoel, gemaakt in samenwerking met Huub Peek van Peek & Van der Kroon werden voorgelegd.

Henniphof: 'Dit is niet alleen nieuws voor onze leden, maar voor alle organisaties en melkcontrole-instanties. Zij zijn voor de stamboekresgistratie niet meer afhankelijk van één stamboek, ze kunnen nu ook bij ons terecht.'

Leden hebben keuze

Volgens Henniphof is straks ook de keuze aan de leden. 'Ze kunnen dan ervoor kiezen om bij ons stamboek te gaan, maar ook voor registratie bij CRV of een ander stamboek. Dan kunnen wij de melkcontrole wél blijven verzorgen. '

'En we hebben toch een aantal parameters die niet door CRV worden gemeten. Denk bijvoorbeeld aan Blood NEFA, waarbij aan de hand van vetzuren in de eerste twee maanden van de lactatie attentiekoeien worden opgespoord met betrekking tot slepende melkziekte', vervolgt hij.

Die andere parameters komen doordat VVB IJsselstreek werkt met een andere fabrikant van melkmonsteranalyseapparatuur, die daarmee in bepaalde gevallen ook andere zaken meet.
.
De technische uitbouw van het stamboek verzorgt Uniform Agri. Het heeft ook een stamboek in Zweden gebouwd.

De VVB berekent straks ook ook fokwaarden. Dit wordt wel uitbesteed, mogelijk bij CRV. 'Maar er zijn meer partijen op de markt die dat kunnen, bijvoorbeeld in Verden in Duitsland.'

CRV was niet bereikbaar voor commentaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer