Natuur+verlangt+reanimatie+boerenpolder
Achtergrond
© Archief

Natuur verlangt reanimatie boerenpolder

Daar waar Groningse Waddenboeren lange tijd tegen het water vochten, worstelen ze nu met natuur en recreatie. De verloren strijd tegen de komst van een theehuis bij hun landerijen maakt dat heel concreet.

Journalist en landschapshistoricus Ineke Noordhoff moest nog even op een uitspraak van de Raad van State wachten, voordat haar boek Schaduwkust eind december naar de drukker kon. Ze geeft een mooie en soms verrassende inkijk in de geschiedenis van de Groningse Westpolder, die ruim 140 jaar geleden door boeren is aangelegd. Hoofdrol spelen vier generaties Sijpkens. Waar zijn overgrootvader Sijpko er alles aan deed om het kwelderland te bedijken om land te winnen, haalt Klaas Sijpkens zijn inkomen uit natuurbeheer op de kwelders en het toerisme.

Bij de buren in Duitsland lag dat het heel anders. Daar werd de overheid al snel eigenaar van het nieuwe land uit zee. Dit maakte het dat deze bedrijven niet zo konden ontwikkelen als de Groningse.

Lange strijd

Na een lange strijd mogen ook boeren in Noord-Groningen geen kwelderland meer ontginnen voor de landbouw. Het gebied valt sinds 2009 onder Werelderfgoed Unesco. Meer partijen hebben belangen in het gebied. Het is afwachten welke kant het opgaat, stelt Noordhoff in het boek.

Natuurtoerisme lijkt een goede richting voor de reanimatie van de streek

Ineke Noordhoff, journalist en landschapshistoricus

Voormalig akkerbouwer Klaas Sijpkens heeft zijn keuze gemaakt. Rond 2000 blijkt dat er voor hem en zijn broer Jaap geen toekomst meer is in de dure Westpolder. Ze verkopen Bromo en Nieuw Bromo, maar houden 12 hectare kweldergrond. Dat hij het belang van natuur en recreatie ziet, wordt hem niet in dank afgenomen door enkele oud-collega's die nog een bedrijf in de Westpolder hebben. De uitspraak van de Raad van State eind december loopt op een teleurstelling uit voor enkele van die boeren: het theehuis op de kwelderdijk bij Vierhuizen, een initiatief van Klaas Sijpkens en zijn vrouw Anneke, mag er komen.

Krimpgebied

Als hoofdredacteur van Noorderbreedte, het tijdschrift over landschap, natuur en cultuurhistorie in Noord-Nederland, windt Noordhoff er geen doekjes om. Ze staat achter het theehuis in het krimpgebied. 'Natuurtoerisme lijkt een goede richting voor de reanimatie van de streek', constateert ze.

Wat dat gaat betekenen voor de boeren in een van de beste pootaardappelgebieden in de wereld, is de vraag. Zij zullen, met de rechtszaak nog vers in het geheugen, hun hoofd zo nu en dan schudden tijdens het lezen van Schaduwkust.

Het boek Schaduwkust verschijnt eind januari, Uitgeverij Atlascontact. ISBN: 9789045033556, 19,99 euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer