Partijen+rollebollen+over+nieuw+stamboek
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Partijen rollebollen over nieuw stamboek

Een extra stamboek in de rundveehouderij kost de sector extra geld, stelt Peter Broeckx, boerenvoorzitter van coöperatie CRV, over de plannen van de Vereniging voor Veehouderijbelangen (VVB) Veluwe-IJsselstreek. VVB-directeur Egbert Henniphof spreekt juist over het tegendeel.

Vorige week kondigde Henniphof aan dat ze een stamboek willen oprichten. Dit stamboek is nodig, omdat de door de VVB geproduceerde melkcontrolegegevens vanaf 1 oktober 2018 door een stamboek moeten worden goedgekeurd.

Henniphof gaf toen al aan dat gesprekken met CRV op niets uitliepen. Broeckx bestrijdt dit. 'We hebben altijd willen meedenken met de VVB. Maar wij zien het belang van een extra stamboek voor de sector niet. In het verleden werd er juist voor gekozen om het stamboek onder te brengen bij CRV, omdat één stamboek goedkoper werkt dan twee.'

Voorwaarden

CRV staat nog altijd open voor het erkennen van de melkcontrole van de VVB. Wel moet de data van de VVB dan via het erkende softwareprogramma van CRV lopen. Dit programma doet verschillende checks om te zien of de cijfers kloppen. 'Die zijn ingebouwd volgens de erkenningsvoorwaarden', stelt Wietse Duursma, dossierhouder stamboek binnen het CRV-bestuur.

Daar zit volgens Henniphof het probleem. 'CRV wil meewerken aan die fiattering, wanneer de gegevens door dit systeem gaan. Dan moeten wij de data twee keer invoeren. Voor onze boeren én voor CRV. En wat CRV fiatteert, zien de boeren niet.'

Hij vervolgt: 'Het geeft voor ons dubbele kosten. Daar komt bij dat een aantal nieuwe parameters, zoals pensactiviteit en vetverbranding, niet worden gefiatteerd, omdat het melkanalysebedrijf waar CRV mee werkt deze niet heeft.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 5°
  10 %
 • Zondag
  22° / 8°
  50 %
 • Maandag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer