%E2%80%98Bij+insectenkweek+loop+je+tegen+van+alles+aan%E2%80%99
Interview
© William Hoogteyling

‘Bij insectenkweek loop je tegen van alles aan’

Willem de Jong uit Enspijk heeft samen met zijn vader een bedrijf met vleesvee. Hij zocht een tweede bedrijfstak die rendabel is en waarmee hij kon groeien. ‘Zo ben ik uitgekomen bij de insectenkweek’, vertelt De Jong. De ondernemer doet mee aan de cursus Insecten kweken van HAS Hogeschool en New Generation Nutrition (NGN) in ‘s-Hertogenbosch.

Is het moeilijk om te starten met het kweken van insecten?

‘Best wel, want er is niet veel kennis beschikbaar op de markt. Bedrijven die actief zijn in de insectenkweek houden hun kennis liever voor zich. Toen ik mij oriënteerde, heb ik verschillende bedrijven gebeld, maar ik mocht nergens komen kijken. Mark van de Ven en Marian Peters van NGN wilden mij gelukkig wel verder helpen.’

Wat heb je opgestoken tijdens de cursus Insecten kweken bij HAS Hogeschool?

‘Omdat ik mij er al meer in verdiept had, wist ik al wel een aantal dingen. Maar voor iemand die nog geen kennis heeft van het kweken van insecten, is het absoluut een interessante cursus.’

Hoe ben je van start gegaan?

‘Ik heb een klein hokje van 12 vierkante meter omgebouwd tot kwekerij. Vervolgens heb ik jonge wormen gekocht om het hele proces van de insectengroei mee te maken. Dat gaf mij ook de tijd om erin te groeien. Inmiddels heb ik al zo’n 33 kilo meelwormen gekweekt en wil ik een ruimte van 32 vierkante meter bij gaan bouwen om nog meer te kunnen gaan doen.’

Wat vind je van het kweekproces tot nu toe?

‘Een cursus is goed om de basisbeginselen te leren, maar als je in de praktijk van start gaat leer je het pas echt. In het begin loop je tegen van alles aan. Daarom ben ik ook blij dat ik klein ben begonnen.

‘Ik heb ook een aanbod gekregen om een bestaande insectenkwekerij over te nemen, maar dat vond ik toch te riskant. Nu kan ik zelf ervaren of ik het leuk en lucratief genoeg vind om met de kweek van insecten door te gaan. Mocht dat niet zo zijn, dan kan ik altijd nog verder met onze schapenhouderij. Dat vind ik wel prettig.’

Heb je nog tips of adviezen voor ondernemers die willen starten met het kweken van insecten?

‘Probeer direct contact op te nemen met mensen die je verder kunnen helpen, want alleen krijg je het waarschijnlijk niet voor elkaar.

‘Ik ben blij met de steun die ik heb gekregen vanuit NGN en ga hen ook vragen om in de komende maanden af en toe eens te komen kijken naar mijn kwekerij. Zij hebben de kennis in huis om mij te helpen om mijn bedrijf verder mee uit te bouwen.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer