%27Alle+beestjes+helpen%27+niet+bedoeld+om+veeg+uit+de+pan+te+geven
Interview
© Han Reindsen

'Alle beestjes helpen' niet bedoeld om veeg uit de pan te geven

Natuurmonumenten publiceerde vorige week de studie 'Alle beestjes helpen', over de afname van de insectenpopulatie. Bjørn van den Boom, hoofd public affairs bij Natuurmonumenten legt uit wat er met dit onderzoek is beoogd.

De landbouw wordt in het persbericht als hoofdoorzaak genoemd, maar dat is niet in de studie te vinden. Waarom?

'Wij hebben wetenschappers gevraagd om deze onderzoeksgegevens te bekijken. Je mag van ons verlangen dat we enige reflectie aan die gegevens toevoegen. Natuurlijk is er een waaier van oorzaken, maar we weten dat het in hoge mate te maken heeft met de intensivering van de landbouw.'

Dit onderzoek is bedoeld om bij te dragen aan de bewustwording van de omvang van het probleem

Bjørn van den Boom

'Minister Schouten heeft onlangs een Duits onderzoek naar biodiversiteit laten vertalen en beoordelen. Dat onderzoek is valide bevonden en de oorzaak van de insectensterfte heeft te maken met de intensivering van de landbouw'.

Wat is de toegevoegde waarde van jullie studie, naast de andere onderzoeken uit Frankrijk en Duitsland?

'De studies vullen elkaar aan en laten allemaal hetzelfde zien: het aantal insecten is met 50 tot 75 procent afgenomen.'

Kunt u zich voorstellen dat boeren zich nu in de hoek gedrukt voelen?

'Dat kan ik me voorstellen. We zijn benaderd door boeren die balen van de beeldvorming. Dit onderzoek is oprecht niet bedoeld om de sector een veeg uit de pan te geven. We willen de feiten benoemen, niet de schuldvraag. Dit onderzoek is bedoeld om bij te dragen aan de bewustwording van de omvang van het probleem.'

'Op het moment dat we stellen dat de huidige gangbare landbouw een te grote rekening neerlegt bij de biodiversiteit, water- en luchtkwaliteit en de landschapskwaliteiten, dan spreken we van de landbouw als model. We spreken niet de individuele agrarische ondernemer aan.'

LTO Nederland voelde zich beschuldigd. Wat vond u van die reactie?

'De reactie van LTO Nederland heeft ons verrast. Onze inzet is niet bedoeld om partijen te diskwalificeren. Wat wij zeggen is niet zoveel anders dan wat LTO vindt. Zij zeggen ook dat het huidige model niet houdbaar is op de lange termijn. LTO vindt zelf ook dat er een transitie in de land- en tuinbouw nodig is. Wat dat betreft zit er geen lucht tussen ons. Op de inhoud zit het conflict niet, maar blijkbaar zit er toch een gevoeligheid. Dat heeft misschien te maken met de afzender.'

Wat betekent dit rapport voor die samenwerking met LTO?

'Ik kan me niet voorstellen dat dit gevolgen heeft. We zijn in gesprek. Natuurmonumenten is autonoom en we nemen deel aan het maatschappelijk debat. Laten we ieders rol erkennen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer