Water, Land & Dijken oogst insecten

Op een weiland in Kwadijk in de buurt van Purmerend zijn vrijwilligers van agrarisch natuurcollectief Water, Land & opzoek naar gele plakstrips. Ze hebben de plakvallen op verschillende locaties in de Zeevang en Engewormer binnengehaald voor een insecteninventarisatie in het grasland.

Projectleider Els Wennekers heeft daar verschillende gebieden voor geselecteerd. 'We onderzoeken percelen die kruidenrijk zijn, waar uitgesteld maaien op van toepassing is en bijvoorbeeld alleen legselbeheer.'

Een Duitse studie naar de insectenpopulatie concludeert dat de totale biomassa aan vliegende insecten in de laatste 27 jaar met 76 procent achteruit is gegaan. Een oorzaak van de achteruitgang noemden de Duitse onderzoekers niet.

Resultaat

Water Land en Dijken heeft de gele plakstrips op verschillende locaties in de wei hebben geplaatst. Na 48 uur komen de vrijwilligers terug om het resultaat vast te leggen. Het onderzoek wordt uitgevoerd samen met boeren, het Louis Bolk Instituut en Naturalis. Met speciale software kan op digitale foto's de precieze opbrengst worden geteld.

'Dan komt direct een resultaat van hoeveel vierkante millimeter er bedekt is. Na aanleiding van al die gegevens die wij aan het verzamelen zijn, komt daar een soort meetlat tevoorschijn, zodat we een soort cijfer kunnen koppelen van dit is een goed weidevogelperceel en geschikt voor weidevogels of niet en wat we kunnen verbeteren. Want dat is dan de achterliggende gedachte.'

De eerste resultaten worden volgend jaar verwacht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer