Fruitsector maakt zich zorgen over middelen

CDA-Tweede Kamerlid Maurits von Martels bracht maandag een bezoek aan fruitbedrijf Van Lutterveld in Kesteren.

Daar sprak hij met LTO en NFO over het wegvallen van steeds meer gewasbeschermingsmiddelen. ‘We zagen vandaag heel mooi welke acute knelpunten er ontstaan wanneer er beperkingen komen in de toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen’, vertelde Joris Baecke van LTO.

Von Martels: ‘Men wil gewoon horen waar de politiek naar toe wil. Je wilt er voor zorgen dat er een bloeiende sector blijft bestaan.’ Baecke: ‘Het probleem dat er steeds minder middelen beschikbaar zijn wordt zo langzamerhand bedreigend voor alle teelten in de plantaardige sector, er zijn ook geen alternatieven. Dit is echt heel nijpend.’

Voorzitter Gerard van den Anker van de NFO kent daar een goed voorbeeld van. ‘Minerale olie is een hele milieuvriendelijke toepassing die in het voorjaar gebruikt wordt. Door de bespuiting worden de eitjes van schadelijke insecten ingekapseld waardoor ze niet meer uitkomen. Dat betekend dat er later geen insecticide ingezet hoeft te worden. We zien dat die toepassing nog plaats mocht vinden tot 1 april 2019 en plotsklaps wordt dat vervroegd naar 1 januari 2019 waardoor het middel niet meer toepasbaar is’, besluit Van den Anker.

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer