'Een goede grasmat is de basis van je bedrijf'

Gerard Meuffels van M-Arc Agro, Research en Consultancy was deze week een van de graslanddeskundigen die namens Vruchtbare Kringloop Gelderland een workshop gaf over grasmatherstel aan melkveehouders in het rivierengebied.

%27Een+goede+grasmat+is+de+basis+van+je+bedrijf%27
© Fotografie Twan Wiermans

Hoe groot is de schade na de droogte?

'Het beeld is wisselend. In het rivierengebied en het land van Maas en Waal ligt voornamelijk kleigrond. Die houdt langer vocht vast dan zandgronden. Maar toch is ook hier sprake van verminderde gewasopbrengst. Veehouders missen zeker een hele snede en de opbrengst van de snede die na de droogte is geoogst is naar schatting 25 procent lager.

Grassen als straatgras, ruwbeemd, kweek en onkruiden hebben de overhand gekregen in bepaalde percelen

Gerard Meuffels, eigenaar M-Arc Agro, Research en Consultancy

'Je ziet ook dat de graszode van de percelen is beschadigd. Grassen als straatgras, ruwbeemd, kweek en onkruiden hebben de overhand gekregen in bepaalde percelen. De goede grassen zijn verdrongen. Soms zijn er kale plekken in het land gekomen.'

Heeft de droogte effect op het bodemleven?

'Dat verwacht ik niet direct. Ik denk dat de wormen naar diepere lagen zijn getrokken, maar ze zijn er nog wel. Wel zie je veel scheuren in het grasland. Dat is enerzijds gunstig, want het zorgt voor structuurverbetering. Storende lagen zijn daardoor doorbroken. Aan de andere kant hebben de scheuren ook voor wortelschade gezorgd. Regen die nu valt loopt direct de scheuren in, waardoor de wateropname van het gras minder goed verloopt.'

Hoe groot is de herstelcapaciteit?

'Het gras is als het ware in een ruststand gegaan. Iedereen was aangenaam verrast dat het grasland weer zo snel groen is geworden. Maar ik raad boeren aan om de grasmat goed te controleren. Wat staat er nu voor gras? Welk soort gras is er overgebleven? Zijn dat de goede soorten? Een goede grasmat is de basis van je bedrijf, zeker als we in toekomst meer eiwit van eigen land moeten halen. Dat moet je meenemen in je overweging of je wilt doorzaaien of kiest voor herinzaaien.'

Waar ligt het omslagpunt van doorzaaien dan wel herinzaai?

'Bij 60 tot 80 procent goede grassen kun je volstaan met doorzaai. Ligt dat percentage lager, dan heeft herinzaai de voorkeur. Dat is ook het geval wanneer er meer dan 20 procent kweek in de grasmat voorkomt, of wanneer er veel bruine open plekken in het land zijn ontstaan.'

Wat zijn de gemiddelde kosten van doorzaai en herinzaai?

'Herinzaai zal, afhankelijk van bewerkingen en uitvoer, zo'n 500 tot 800 euro per hectare kosten. Doorzaai kost tussen de 140 en 180 euro per hectare.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer