Grote+regionale+verschillen+in+neerslag+en+grasgroei
Nieuws
© Twan Wiermans

Grote regionale verschillen in neerslag en grasgroei

De regionale verschillen in neerslagtekort die in augustus waren ontstaan, nemen deze maand alleen maar toe. Alleen delen van West-Nederland kleuren niet langer rood op de neerslagtekort kaart van het KNMI.

Gemiddeld gaat dit groeiseizoen waarschijnlijk niet als de allerdroogste ooit gemeten de boeken in, maar van een eind aan het extreem droge groeiseizoen is, uitgezonderd delen van Noord-Nederland, absoluut geen sprake.

Toch ligt de grasgroei dankzij de regen die sinds half augustus is gevallen op veel plaatsen op een heel hoog niveau voor de tijd van het jaar, meldt Stichting Weidegang. Het advies is op tijd te maaien omdat het gras verhoudingsgewijs veel kroonroestaantasting vertoont. Het snelgegroeide gras bevat wel veel onbestendig eiwit, waardoor de stikstofbenutting verslechtert.

De komende week kan op veel plaatsen onder goede omstandigheden worden ingekuild gezien de gunstige weersvooruitzichten, met maximumtemperaturen boven de 20 graden C en na zondag nauwelijks kans op neerslag, gedurende een aantal dagen achter elkaar.

Groene Hart

Plaatselijk is het te nat om de komende dagen te gaan maaien. Woensdag 5 september viel in het Groene Hart rond proefboerderij KTC Zegveld 90 millimeter. De sloten staan weer vol, maar van wateroverlast is geen sprake. Integendeel, het verdroogde gebied kon de zware neerslag goed gebruiken, vertelt WUR graslandspecialist Bert Philipsen.

‘Door afspoeling en scheuren in het klei op veen landschap is het water veel sneller dan gebruikelijk afgevoerd. Dit gebied in het Groene Hart was juist heel droog. Nu kan de grasgroei echt op gang komen.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  32° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer