Gemiddelde+grasopbrengst+blijft+steken+op+10%2C8+ton
Nieuws
© Han Reindsen

Gemiddelde grasopbrengst blijft steken op 10,8 ton

Theoretisch kan grasland in Nederland gemiddeld 14,3 ton droge stof per hectare opleveren per jaar. Maar in werkelijkheid bedraagt de gemiddelde grasopbrengst niet meer dan 10,8 ton.

De werkelijke gemiddelde graslandopbrengst per hectare per jaar is dus 3,5 ton per hectare lager dan wat theoretisch mogelijk is volgens berekeningen van Wageningen University & Research. De theoretische opbrengst van grasland is becijferd zonder rekening te houden met beregening.

Iets minder dan de helft van het verschil tussen de theoretisch mogelijke opbrengst en de werkelijkheid, ongeveer 1,5 ton, is te wijten aan de lagere stikstofbemesting. De ingestelde wettelijke gebruiksnormen kosten gemiddeld 1,5 ton drogestofopbrengst per hectare grasland per jaar.

Geen verklaring

Dit betekent dat er een gat overblijft van 2 ton per hectare waar geen eenvoudige algemeen geldende verklaring voor te vinden is, concludeert René Schils van Wageningen University & Research.

'De oorzaken kunnen divers zijn, zoals onnauwkeurigheden in tijdstip of methode van bemesting, tekorten aan andere meststoffen dan stikstof, achteruitgang van de botanische samenstelling, bodemverdichting of overmatige beweidingsverliezen', legt Schils uit.

Grote variatie

De cijfers die Wageningen University & Research op papier zette, zijn het resultaat van een eerste berekening voor de gemiddelde Nederlandse situatie. Vanzelfsprekend is er een grote variatie tussen regio's, grondsoorten en uiteraard tussen bedrijven. Het graslandgebruik heeft bijvoorbeeld een grote invloed op de opbrengst.

Gemiddeld was de potentiële productie 15,7 ton per hectare, inclusief beregening. Dat geldt bij een maaipercentage van 200 procent, dus twee maaisneden per jaar. Als een perceel uitsluitend beweid zou worden, is de potentiële productie 13 ton per hectare. Bij uitsluitend maaien daarentegen is de opbrengst 19 ton per hectare.

Kanttekening

Schils plaatst er ook de kanttekening bij dat er goede bedrijfskundige of milieukundige redenen kunnen zijn om niet koste wat kost de hoogste graslandopbrengst per hectare na te streven.

Om het verschil tussen de theoretisch mogelijke graslandopbrengst en de werkelijkheid op het eigen bedrijf te berekenen, werkt Wageningen University & Research aan een onlinerekenprogramma. Deze ruwvoertool bestaat onder andere uit een bedrijfsvenster dat per melkveebedrijf zicht biedt op het verschil tussen de actuele productie van gras en mais en de haalbare productie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer