Vooral wintergerst reden lagere Belgische graanoogst

Het geoogste volume graan in België ligt ongeveer 8 procent lager dan verleden jaar. Die afname is vooral toe te schrijven aan de 14 procent lagere opbrengst van wintergerst.

Vooral+wintergerst+reden+lagere+Belgische+graanoogst
© Han Reindsen

Dit blijkt uit een kwantitatieve en kwalitatieve evaluatie van de Belgische graanoogst door Synagra. De beroepsfederatie van de Belgische graanhandel gebruikte hiervoor de voorlopige cijfers van de verzamelaanvragen en een uitgebreide enquête over de opbrengsten onder haar leden.

Net zoals bij de oogst 2017 werden tijdens de aarvorming en afrijping gunstige en (te) droge weersomstandigheden waargenomen. Aangezien de droogte extremer en van langere duur was dan in 2017, stelt de graanhandel lagere opbrengsten vast.

Tarwe en gerst

Voor de twee voornaamste teelten, tarwe en gerst, ramen ze een lagere opbrengst per hectare van respectievelijk ongeveer 4 procent en 7 procent. Het totaal geoogste volume zou ongeveer 8 procent lager liggen dan verleden jaar. Die afname is vooral toe te schrijven aan de lagere opbrengst van wintergerst en in mindere mate van wintertarwe.

'Wanneer we het rampjaar 2016 niet in beschouwing nemen, ligt de totale Belgische graanoogst dit jaar met 2.247.873 ton ongeveer 13 procent lager dan het vijfjaarlijks gemiddelde, waarbij het areaal 6 procent kleiner is dan het vijfjaarlijks gemiddelde', meldt Synagra.

Goede kwaliteit

De uitzonderlijk droge weersomstandigheden bij aarvorming en afrijping hebben voor een bijzonder goed kwaliteit gezorgd. Het hectolitergewicht (hoger dan 80 kilo) en eiwitniveau zijn bijzonder hoog, in die mate dat er praktisch geen prijsverschil is tussen standaardtarwe en baktarwe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer