Utrecht+wil+tij+keren+met+actieplan+weidevogels
Nieuws
© Eric Daams

Utrecht wil tij keren met actieplan weidevogels

Een andere inrichting van weidegebied, beter waterbeheer, creëren van schuilplekken tegen roofdieren, betere lokalisering en bescherming van nesten en meer boeren die meedoen aan het weidevogelbeheer.

Dat zijn de opvallendste maatregelen waarmee provincie Utrecht het alsmaar kleiner worden van de weidevogelstand tot staan wil brengen. De maatregelen staan in het actieplan dat gedeputeerde Mirjam Maasdam (Natuur & Landschap) vandaag bekend heeft gemaakt.

'Ingrijpen is hard nodig. Elk jaar zijn er 5 procent minder weidevogels. In 2016 telde Utrecht bijvoorbeeld nog maar een kleine 1.800 paar grutto's. Dit plan zorgt ervoor dat de achteruitgang wordt gestopt en de populatie weer wat kan groeien, tot zo'n 1.850 gruttoparen in 2023.'

Waterstand

Maasdam neemt maatregelen in de reservaten en in het agrarisch gebied. Het gaat onder meer om maatregelen om de waterstand te verhogen, zoals pompen en stuwtjes. Daarvoor stelt de provincie de komende drie jaar 6 ton beschikbaar.

Verder investeert de provincie in een wat andere inrichting van weidegebieden, zodat weidevogels beter worden beschermd tegen roofdieren, terwijl drones worden ingezet voor het vinden en registreren van de nesten. Het geld daarvoor komt uit de POP3-subsidieregeling, die binnenkort wordt opengesteld.

Weidevogelbeheer

De gedeputeerde gaat daarnaast proberen meer agrariërs over te halen om mee te doen aan weidevogelbeheer. De provincie heeft nog geld voor nieuwe deelnemers aan agrarisch natuurbeheer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer