Hogere+oogstprognose+drukt+tarweprijs
Nieuws
© DIRK HOL

Hogere oogstprognose drukt tarweprijs

De stijging van de verwachte wereldtarweoogst met 3,37 miljoen ton zorgt op de internationale graanmarkten voor een verdere daling van de tarwenoteringen.

De Matif in Parijs noteerde gisteren voor voertarwe 196,75 euro per ton. Dat is inmiddels bijna 20 euro lager dan een kleine maand geleden. Deze hele week kwam de notering voor levering in december 2018 niet meer boven het niveau van 200 euro per ton.

De publicatie van het WASDE(World Agricultural Supply and Demand Estimate)-rapport door het Amerikaanse landbouwministerie USDA zorgt voor de recente druk op de tarweprijs. Na de grotere oogst voorspelt het rapport ook een stijging van het verbruik met 2,32 miljoen ton. De wereldwijde tarwevoorraad zal daardoor stijgen tot 261,29 miljoen ton. Dat is genoeg voor 18,21 weken consumptie.

De positieve aanpassingen van USDA voor de tarweoogst komen uit Rusland met 3 miljoen ton, India met 2,7 miljoen ton en Kazachstan met 0,5 miljoen ton. De producties voor Australië en Canada zijn respectievelijk met 2 miljoen ton en 1 miljoen ton naar beneden bijgesteld. Voor de Europese Unie handhaaft USDA de prognose van 137,5 miljoen ton.

Russische export

De uitvoer van tarwe vanuit Rusland loopt vlot door, meldt RVO in het weekbericht granen. Analisten gaan ervan uit dat de mogelijke exportlimiet van 30 miljoen ton al in december wordt bereikt. Het WASDE-rapport verwacht voor het hele seizoen 2018-2019 een Russische tarwe-export van 35 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer