Hoger eigen risico wildschade van de baan

Diverse partijen in de Gelderse Provinciale Staten willen niet dat het eigen risico bij faunaschade wordt verhoogd. Gedeputeerde Peter Drenth (CDA) gaat met deze boodschap terug naar het Interprovinciaal Overleg (IPO). De verhoging is voorlopig van de baan.

Hoger+eigen+risico+wildschade+van+de+baan
© Twan Wiermans

Dat bleek woensdag tijdens een vergadering van de Provinciale Staten over het faunabeleid. Een van de Statenleden die zich krachtig uitsprak tegen deze verhoging was Dirk Vreugdenhil van de ChristenUnie. 'Het vergoeden van faunaschade is niet bedoeld om te voorkomen dat het volgend jaar niet nog een keer gebeurt, maar omdat agrariërs teveel economische schade lijden. Dat is ook een gevolg van ons eigen faunabeleid waarin we enerzijds de populaties willen beheersen en aan de andere kant agrariërs de ruimte willen geven om te ondernemen. Het lijkt nu een manier om te bezuinigen.'

Ook partijen als VVD, CDA en SGP kunnen zich niet vinden in de verhoging. Provincie Gelderland maakt zich zorgen over de alsmaar stijgende kosten van de wildschadevergoedingen. De provincies willen, zo is afgesproken in het IPO, ondernemers door een hogere eigen risico stimuleren om preventieve maatregelen te nemen.

Stijgende kosten

De meeste partijen vinden echter dat de provincie zelf haar verantwoordelijkheid moet nemen. CDA-Statenlid Engelina van Steenbrugge vindt dat het er nu op lijkt alsof de provincie het probleem van de stijgende kosten over de schutting gooit.

Ze vindt de verhoging van het eigen risico bovendien vreemd omdat de provincie er juist, op verzoek van Provinciale Staten, voor heeft gekozen om het behandelbedrag om te zetten in een 'statiegeldregeling'.

Initatief

Ook D66 wil initiatief van het provinciebestuur. 'Het afschot van wilde zwijnen wordt niet behaald en de populatiedoelen zijn helemaal uit het oog verloren. De provincie trekt haar handen er vanaf en vindt dat onderlinge afspraken van de faunabeheereenheid en de wildbeheereenheden moeten worden nagekomen en dat ze elkaar hierop aanspreken. De passieve houding van de provincie is wat ons betreft ongewenst. We verwachten van Gedeputeerde Staten opties waaruit wij kunnen kiezen om de situatie onder controle te krijgen.'

De Statenleden willen verder actief betrokken worden bij het opstellen van het nieuwe wolvendraaiboek, dat momenteel in het IPO wordt vastgesteld. Nu de wolf zich in Nederland lijkt te vestigen, worden er nieuwe afspraken gemaakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer