Wolf verdeelt Overijsselse politiek

De komst van de wolf naar Nederland en dus ook Overijssel, verdeelt de politiek in de Provinciale Staten van Overijssel. CDA en VVD willen dat gedeputeerde Hester Maij (CDA) de bescherming van landbouwhuisdieren nadrukkelijk meeneemt in het Interprovinciaal Overleg (IPO).

Wolf+verdeelt+Overijsselse+politiek
© Archief

De partijen maken zich zorgen over de schade die de wolf aanricht onder schapen en ander vee. CDA-Statenlid Jeroen Piksen wil dat de gedeputeerde ook de optie meeneemt om de beschermde status van de wolf af te halen. 'Wij willen niet dat halve kuddes verscheurd worden. We willen graag weten hoeveel wolven hier draagbaar zijn.'

• Lees ook: 'Desnoods moeten we de jacht op de wolf maar openen'

Op dit moment wordt in het IPO gewerkt aan een nieuw wolvendraaiboek, waarmee rekening wordt gehouden met de nieuwe situatie dat de wolf niet alleen door Nederland trekt, maar zich hier ook vestigt. Volgens Gedeputeerde Hester Maij hebben wolven dit jaar voor 162 bevestigde dode schapen gezorgd, waarvan 58 in Overijssel. Ze benadrukt dat het nooit gaat lukken om de beschermde status van de wolf af te krijgen, omdat de wolf beschermd is volgens de Europese habitatrichtlijn en de conventie van Bern.

Veiligheid

Voorzitter Ben Haarman van LTO Noord regio Oost sprak de Staten toe en benadrukte dat de komst van de wolf voor veel onrust zorgt. 'Deze boeren hebben grote zorgen over de veiligheid en gezondheid van hun dieren.'

Haarman vindt dat in het nieuwe wolvenplan in ieder geval moet staan hoe de wolf beheerd gaat worden en hoeveel wolven er in Nederland kunnen leven in relatie tot andere belangen. 'Zeker als een roedel zich in Nederland gaat vestigen.'

Schade

Een ander belangrijk aandachtspunt voor Haarman is de uitbreiding van de schadeparagraaf. 'Nu wordt namelijk alleen directe schade vergoed. Indirecte schade, zoals het verwerpen van lammeren, niet. Wij doen met klem een beroep op de provincie en dus op u als Statenleden, zich hiervoor in te zetten. Neem uw verantwoordelijkheid voor de aanwezigheid van de wolf in Nederland. En kom dan dus op korte termijn met een goed en werkbaar wolvenmanagementplan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer