Mogelijk wolvenkoppel op de Veluwe

Het is mogelijk dat twee wolven op de Veluwe een koppel vormen. Daarmee zouden die kunnen zorgen voor de eerste jonge welpen in Nederland sinds de terugkeer van dit roofdier.

Mogelijk+wolvenkoppel+op+de+Veluwe
© Pixabay

Wolven in Nederland houdt echter nog nadrukkelijk een slag om de arm. De aanwezigheid van twee wolven op de Noord-Veluwe is namelijk niet helemaal zeker. De aanwezigheid van de vrouwtjeswolf, die via Drenthe naar de Veluwe kwam, is wel duidelijk.

• Lees ook: Deze zomer twee 'nieuwe' wolven actief

De mannetjeswolf is echter al drie a vier maanden niet meer gezien. Het laatste DNA-spoor van de mannetjeswolf dateert van februari, maar er zijn nog wel waarnemingen van een wolf geweest in het gebied op het moment dat de vrouwtjeswolf nog in Drenthe was.

Nuanceren

Omroep Gelderland maakt melding van de mogelijke koppelvorming van deze twee wolven. Woordvoerder Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland vindt het echter belangrijk om het bericht te nuanceren.

'De mannetjeswolf kan nog op de Noord-Veluwe zijn, maar hij kan net zo goed teruggelopen zijn naar Duitsland. Dat kunnen wij niet zeggen. De Veluwe is wel een geschikt gebied voor de wolf. Drenthe en de Veluwe zijn in Nederland de beste gebieden voor een wolf om zich te vestigen.'

Schade voorkomen

Wolven in Nederland ziet al tien jaar aankomen dat de wolf naar Nederland terugkeert. Lelieveld vindt het belangrijk dat schapenhouders pro-actief handelen om schade te voorkomen. 'Het is niet verstandig om daarmee te wachten tot de provincie in actie komt. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ook de veehouder zelf heeft de verantwoordelijkheid om predatie tegen te gaan. Het helpt bovendien ook tegen schade door honden en vossen. Die zorgen op dit moment voor veel grotere schade onder schapen.'

LTO Noord-bestuurder Dirk Dekker zet hier wel zijn vraagtekens bij. 'We zijn op de Veluwe al jaren aan het ontrasteren. Ik denk dat niemand zit te wachten op overal hoge hekken met stroom erop. Ik pleit voor een commissie die kan ingrijpen als er een probleemwolf is. Die hoeft van mij niet afgeschoten te worden, maar er moet wel voorkomen worden dat er slachtoffers onder het vee vallen. Ik snap heel goed dat biologen en ecologen enthousiast worden van de terugkeer van de wolf. Maar men moet zich realiseren dat er veel belangen in het gebied zijn. Het getuigt van goed buurmanschap om samen het probleem op te lossen.'

Toename waarnemingen

Het aantal wolven dat dit jaar in Nederland is gezien, is sterk toegenomen. Het zijn er minstens acht geweest. Op de Noord-Veluwe is onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van de wolf. Hieruit is duidelijk geworden dat de vrouwtjeswolf in ieder geval in het gebied aanwezig is. En er zijn sporen gevonden van de wolf die van Friesland via de Flevopolder naar Vlaanderen is gelopen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer