Kieskeurige+das+houdt+van+vroege+maisras
Nieuws
© Eigen Foto

Kieskeurige das houdt van vroege maisras

De das is dol op het ene maisperceel, terwijl het perceel ernaast wordt gepasseerd. Onderzoeksbureau Bij12 onderzocht dit jaar de voorkeuren van de das. Met name vroege rassen blijken populair.

De das pakt wat het seizoen biedt. De uitgebreide menukaart betekent dat in de zomerperiode, vanaf juli, ook mais de klos is. 'De das houdt van zoete maiskorrels. Vaak wordt dan ook de vroege mais als eerste gepakt. Daar zit als eerste een kolf in. Hier begint de das', vertelt Maurice La Haye. Hij is als onderzoeker verbonden aan de Zoogdiervereniging.

Heeft een das eenmaal een favoriet perceel, dan blijft het dier hier ook vaak, weet La Haye. 'Wel pakt de das soms een andere plant, wanneer een kolf niet helemaal op smaak is. De das is kieskeurig.'

Twee locaties

Opvallend is dat soms het ene perceel zwaar wordt aangetast, terwijl de planten op het perceel ernaast nog fier overeind staan. Dit was aanleiding voor BIJ12 voor onderzoek. Daarbij was de praktische invulling in handen van de Zoogdiervereniging, Wageningen University & Research en Van Bommel Faunawerk.

Op twee locaties, in De Kiel in Drenthe en Nunhem in Limburg, zijn vijf verschillende maisrassen gezaaid. Omdat er een verband lijkt tussen de vroegheid van een ras en de schade, zijn rassen uit verschillende vroegheidsklassen met elkaar vergeleken.

Das sturen

De resultaten van het onderzoek zijn nog niet bekend, maar nu al is duidelijk dat met name de vroege rassen vaak door de das worden gepakt. Mogelijk is de das te sturen. Doordat de das vooral het vroege ras pakt en hier vervolgens bij blijft, kan bijvoorbeeld bij de kopakker of een minder deel van het perceel een vroeg tot ultravroeg mais worden gezaaid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer