Waterschap%3A+nadenken+over+zeespiegelstijging
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Waterschap: nadenken over zeespiegelstijging

Een snellere en hogere zeespiegelstijging heeft voor het waterbeheer en het landgebruik in Rijnland de nodige gevolgen. Dat zei dijkgraaf Rogier van der Sande van het hoogheemraadschap van Rijnland vandaag in een reactie op het onderzoek van Deltares.

Op Prinsjesdag bracht Deltares de boodschap dat de zeespiegel na 2050 mogelijk veel sneller gaat stijgen dan tot nu toe is aangenomen, door het afbreken en smelten van het ijs op Antarctica.

Dat heeft niet alleen gevolgen voor de waterveiligheid, maar ook voor de zoetwatervoorziening, stelt Van der Sande.

Lange termijn

'We zijn al goed op weg met het klimaatbestendig inrichten van de leefomgeving, maar het is belangrijk dat we als regio nu al gaan nadenken over de gevolgen van een hogere zeespiegelstijging op de lange termijn', aldus de dijkgraaf.

Omdat Rijnland en andere delen van West-Nederland grotendeels onder de zeespiegel liggen en door inklinkende veenbodems de bodem daalt, gaat in dit gebied de relatieve zeespiegelstijging nog sneller. De risico's op overstromingen nemen daardoor toe en de kans op verzilting van het inlaatpunt bij Gouda wordt steeds groter, omdat zeewater steeds verder landinwaarts trekt.

Hollandse Delta

Ook dijkgraaf Ingrid de Bondt van waterschap Hollandse Delta reageerde op het rapport. 'Dit is een belangrijk signaal voor ons gebied. Niet om je op korte termijn al zorgen over te maken. Maar we moeten bij komende plannen die mogelijke versnelde zeespiegelstijging serieus nemen', zegt De Bondt.

'Met 365 kilometer aan dijken die ons beschermen, is het voor onze inwoners en bedrijven goed om te weten dat Hollandse Delta dit nauwgezet volgt en waar nodig al meeweegt in ruimtelijke plannen van onszelf en van anderen. Het lijkt ver weg, maar wij zijn gewend om tientallen jaren vooruit te denken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 5°
  10 %
 • Zondag
  22° / 8°
  50 %
 • Maandag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer