Suikerproductie+neemt+toe%2C+maar+minder+vlot
Achtergrond
© Twan Wiermans

Suikerproductie neemt toe, maar minder vlot

De suikerproductie in de wereld neemt de komende tien jaar nog wel toe, maar niet meer in die mate als de afgelopen tien jaar. Dat voorspelt de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

De FAO voorziet dat de suikerproductie tot 2027 jaarlijks met zo'n 1,5 procent zal groeien, terwijl de aanwas in de voorbije tien jaar 2 procent per jaar was.

De productie dijt vooral uit in Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, schrijven marktanalisten van de FAO en de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), die de Agricultural Outlook 2018-2027 hebben uitgegeven. Daar heeft 83 procent van de toename plaats. Deze drie gebieden staan over tien jaar voor 77 procent van de wereldsuikerproductie. Aan het begin van 2018 was dat percentage 76.

De productie van suiker dijt vooral uit in Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied

marktanalisten FAO en OECD

Azië

Azië speelt de hoofdrol in dit groeispel, waar er bijrollen zijn voor twee andere gebieden. In 2027 ligt de suikerproductie in India 20 procent hoger dan nu, in China 11 procent en in Thailand 9 procent. Braziliaanse telers oogsten over tien jaar zo'n 11 procent meer dan dit jaar, staat verder in het rapport.

In deze gebieden betreft het de productie van rietsuiker. De opstellers van de 'outlook' voorzien een kleinere uitbreiding bij de suikerbietenproductie. In de Europese Unie (EU) ligt de productie in 2017 ongeveer 5 procent hoger dan nu. Dat is mede een gevolg van de grote oogst in 2017 als gevolg van de afschaffing van het quotum.

De FAO en OECD denken dat de inbreng van de EU in de wereldwijde bietenproductie daalt van 45 procent nu naar 40 procent in 2027.

Rem op consumptiegroei

Evenals de productie neemt de suikerconsumptie de komende tien jaar minder snel toe dan de afgelopen tien jaar. De marktanalisten schatten de rek in op 1,5 procent. Het verbuik van suiker ligt in 2027 op 198 miljoen ton, is de voorspelling. Het verbuik per hoofd van de bevolking gaat van 22,4 kilo in 2018 naar 23,8 kilo over tien jaar.

Vooral inwoners van Afrika en Azië doen er een schepje bovenop. India, China, Indonesië en Pakistan zullen veel meer suiker gaan verorberen, maar dat komt ook doordat het verbuik er laag is in vergelijking met andere delen van de wereld. Zo consumeert een Chinees gemiddeld 12 kilo suiker per jaar.

Obesitasdiscussie

Het marktbeeld in de rijkere landen is anders. Daar blijft de consumptie gelijk of neemt zelfs af. De obesitasdiscussie heeft hier meer invloed op de verkoop, waardoor suiker mee

Ook wetgeving kan effect hebben op de verkoop. Zo hebben landen als Mexico, Chili, Thailand en Saoedi-Arabië een suikertaks ingevoerd op softdrinks.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer