Horizontale+en+hoog+staande+bieten+precies+rooien
Nieuws
© Han Reindsen

Horizontale en hoog staande bieten precies rooien

Het onderzoeks- en kenniscentrum IRS ziet dit jaar veel percelen waarbij de bieten hoger dan normaal boven de grond staan. Ook de nodige horizontale bieten.

Het rooien en koppen vraagt daardoor dit jaar extra precisie. De juiste afstelling kan alleen ter plekke worden gevonden en vergt voortdurende aanpassing.

Een onregelmatig gewas vraagt om een lagere rijsnelheid. ‘De ontbladeraar zo instellen dat alle bieten nog een bladpruik hebben die door de scalpeur er net wordt afgesneden’, luidt het advies van IRS.

Bietverliezen

Bij horizontaal groeiende bieten zijn bietverliezen en enige bladresten niet te voorkomen. Wel te beperken door langzamer te rijden en te voorkomen dat het kopmes de liggende bieten in de lengte doorsnijdt. ‘Voorkom dat deze bieten door een te hoge druk op de taster afbreken of verloren gaan door opzij schuiven’, aldus het IRS.

Daarnaast is het van belang op te voorkomen dat grote los in de grond staande bieten volledig verloren gaan door botte kopmessen en/of een tik van een te diep afgestelde ontbladeraar. Of er teveel van wordt afgesneden door te diepe afstelling van de ontbladeraar en de scalpeur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer