Grote+verschillen+in+suikergehalte+bieten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Grote verschillen in suikergehalte bieten

In de eerste week van aanvoer van bieten was het suikergehalte gemiddeld 15,9 procent. De variatie tussen partijen is groot: grofweg van onder de 14 procent tot boven de 19 procent.

Volgens Suiker Unie heeft dit alles te maken met het al of niet optreden van hergroei van de bieten, waarbij nieuw blad is gevormd en waardoor het suikergehalte daalt. De verwachting is dat, zeker gezien de zonnige omstandigheden van deze week, het suikergehalte snel zal stijgen tot boven 16 procent.

Omdat de oogstomstandigheden gunstig zijn, zijn de tarrapercentages laag, gemiddeld 6,5 procent. Er zijn nog geen betrouwbare cijfers over de wortelopbrengsten. Daarvoor zijn nog meer cijfers nodig van opbrengsten van gerooide percelen.

Fabrieken

De suikerfabrieken zijn inmiddels vol op stoom. De fabriek in Vierverlaten heeft een goede eerste week gehad. De fabriek in Dinteloord kampte de eerste paar dagen met enige storingen, maar die zijn verholpen. Per saldo hebben beide fabrieken zelfs iets meer bieten verwerkt dan gepland.

Het rooiwerk verloopt goed. Wel is er vanwege hoog boven de grond groeiende bieten op veel percelen meer aandacht nodig voor het rooi- en kopwerk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 5°
  10 %
 • Zondag
  22° / 8°
  50 %
 • Maandag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer