Kippen scharrelen tussen appelbomen

Erik en Esther van Butselaar uit Waardenburg hebben een biologisch pluimveebedrijf met zesduizend leghennen. In hun uitloop is een professionele appelboomgaard aangelegd die wordt beheerd door fruitteler Marije Ilbrink.

Probos wil dit graag verder uitbreiden om zo meer bomen in Nederland te krijgen. 'We willen kijken hoe we met bomenaanplant meer CO2 kunnen vastleggen in Nederland om zo aan de klimaatdoelen van Parijs te voldoen', meldt Martijn Boosten van Probos.

'Voor ons is het ideaal, omdat kippen heel veel schuilplekken hebben. Ze eten ook de appels van de grond af', ziet Esther van Butselaar. Zij heeft al enkele jaren ervaring met de kippen in de boomgaard. 'De ruimte in Nederland voor bomenaanplant is schaars en met dit project verbeteren we de leefomgeving van de kip en kunnen we meer CO2 vastleggen. Zo slaan we twee vliegen in een klap', verzekert Boosten.

Haken en ogen

Er zaten aan het begin wel wat haken en ogen aan het dubbele gebruik van de grond. 'Er was bij certificeerder KAT even wat discussie of je een economisch dubbeldoel mag hebben in een uitloop. Hier staan ze dat toe', weet Boosten.

Dat komt volgens Van Butselaar, omdat de fruitbomen van iemand anders zijn. 'Het staat compleet los van elkaar. De fruitteler doet het fruit en wij doen de kippen. Het is een win-win situatie. We hadden hun grond nodig en wij konden dit bieden.'

Beplanten

'We hebben berekend dat ongeveer 2700 hectare kippenuitloop in Nederland is en het zou mooi zijn als we binnen tien jaar de helft kunnen beplanten met bomen', geeft Boosten aan. In september worden door Probos vier excursies georganiseerd naar voorbeeldlocaties voor verschillende typen beplanting voor kippenuitlopen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer