Hagelstorm geselt Zeeuwse fruitbomen

Een aantal fruittelers in Zeeland is dit weekend getroffen door een hagelstorm. Teler Rinus van 't Westeinde uit Nisse op Zuid-Beveland kan zich de bui nog goed herinneren. 'Tegen het natuurgeweld van afgelopen zondag is geen kruid gewassen.'

'Zondagavond hoor je het rommelen, maar dan hoop je dat het voorbij trekt. Dat gebeurt niet, de bui komt opzetten, het wordt donker en het heeft een half uur achter elkaar gehageld. Catastrofaal. Ik dacht daar gaat m'n oogst. Ik ben er drie maanden voor aan het zorgen en met een haf uur is het weg.'

De hagelbui trok dwars over een gedeelte van Zeeland heen. 'Het is een strook waar veel fruittelers zitten. Ik heb al een aantal fruittelers en buren gesproken en de schade is dramatisch', geeft Van 't Westeinde aan. De beschadigde vruchten worden binnenkort verwijderd.

Van 't Westeinde hoopt nog een oogst over te houden. 'We gaan gewoon kijken hoe het zich ontwikkelt. Een appel herstelt zich moeilijk. We hebben ook schade in de peren, maar die kan zich nog herstellen. Bij een appel blijft het altijd zichtbaar.'

• Lees ook: Hagel vernietigt appeloogst Limburgse telers

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer