Fruittelers willen beregenen tegen zonnebrand

Fruitelers in het rivierengebied komen in de problemen door het verbod om overdag te beregenen. Ze kunnen hun appels nu niet meer adequaat beschermen tegen zonnebrand.

Fruittelers+willen+beregenen+tegen+zonnebrand
© eigen foto LLTB

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO)-kring Midden-Nederland stelt het probleem aan de orde in een brandbrief aan waterschap Rivierenland. Dat kondigde met ingang van 25 juli een algemeen beregeningsverbod in tussen 9 en 18 uur.

In de brief wordt uitgelegd dat bij hoge temperaturen gecombineerd met veel zon bij de appels zonnebrand optreedt. Dit kan behoorlijke schade opleveren. 'In het bijzonder nu voor vrijdag 27 juli zeer hoge temperaturen voorspeld worden', aldus de NFO-kring.

Uitzondering is nodig

Ze vragen het waterschap om een uitzondering op het beregeningsverbod te maken voor fruittelers die hun appelareaal in de middaguren moeten koelen. 'Zo voorkomen we veel omzet- en inkomensschade bij telers.' Aangedrongen wordt op een snelle beslissing.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer